Kada je najbolje vrijeme za putovanje na Maldive?

1
Radiosarajevo.ba
Kada je najbolje vrijeme za putovanje na Maldive?
Foto: Printscreen / Maldivi

Najčešće pitanja putnika prilikom kreiranja aranžmana jeste "Kakvo je vrijeme tada na destinaciji?"

Ovo je potpuno razumljivo pitanje prilikom planiranja putovanja na Maldive, jer ne putujemo svakodnevno na tako daleka i egzotična mjesta, a često je to "jednom u životu", stoga želimo da nas i vrijeme posluži i da uživamo svim čulima.

Međutim, na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora. Možete uživati na Maldivima i zimi i na proljeće i u toku ljeta i na jesen. Voda okeana je podjednako topla u toku cijele godine, temperatura vazduha je stabilna do 30 stepeni u toku dana svakog mjeseca. 

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Koliko smo sa temperaturom sigurni, toliko svaka statistika pada u vodu u slučaju predviđanja kiše i oblaka. U posljednjih desetak godina više nema nikakvih pravila. Nekada su postojale dvije sezone, sušna od novembra do aprila i vlažna od maja do oktobra, međutim iskustvo je pokazalo da ta podjela više "ne pije vodu".

Ono što sa sigurnošću možemo da kažemo je da je vrijeme promjenjivo i da se oblaci smjenjuju sa sunčanim intervalima više puta u toku dana, a da je kiša uglavnom kratak pljusak.

Zbog udaljenosti od 800 km od sjevera zemlje do juga, kao i zbog ekvatora koji prolazi kroz Maldive, vremenski uslovi variraju prema vašoj lokaciji u arhipelagu. Što znači da standardna vremenska prognoza koju ćete naći na internetu i koja je uglavnom projektovana za Male, neće važiti za cijeli arhipelag. Skoro uvijek će vremenska prognoza za Maldive biti kiša, jer u nekom trenutku na nekom ostrvu 100% pada kiša, piše Travel Boutique.

Bez obzira na vreme bit će vam fenomenalno na vašem putovanju, jer ljepotu Maldiva ne može oblak da rastjera, niti kiša, već samo istakne dramatičnu boju lagune. A svakako nije vrijedno da svoj odmor i putovanje iz snova ograničavate brigama i tjeskobama o vremenu. Bilo koje vrijeme je pravo vrijeme za putovanje na Maldive.

Maldivi u januaru

Januar je mjesec kada su statistički padavine rijetke, a vlažnost vazduha niska. Uprkos tome što je "najhladniji" mjesec u godini, u januaru, Maldivi imaju dnevnu prosječnu temperaturu od oko
27 stepeni u dnevnim satima, dok je noću temperatura oko 25 stepeni. Temperatura vode je stalno 28 tokom cijele godine, pa i u januaru.

Maldivi u februaru i martu

Ukoliko vam je sunčano vrijeme presudno za putovanje na Maldive, februar i mart su savršeni mjeseci za putovanje. Kao statistički najsušniji i najsunčaniji mjeseci u godini, idealno je da uživate u toplom tirkiznom moru pod čistim plavim nebom. Prosječna dnevna temperatura za Maldive u februaru i martu je 28 stepeni, voda je također lijepa i topla sa 28 stepeni. Da li ova
statistika znači da vam kiša sigurno neće padati? Ne. Sa Maldivima se nikad ne zna i u tome je čar. 

Ovo su zemlje u koje je najrizičnije putovati: Pogledajte gdje se nalazi BiH

Ovo su zemlje u koje je najrizičnije putovati: Pogledajte gdje se nalazi BiH

Maldivi u aprilu 

Ukoliko imate odmor u aprilu, a oduvijek ste maštali o Maldivima, ne čekajte časa. Kraj takozvane sušne sezone na Maldivima idealan je jer ima više šanse za ponekim bijelim oblakom na nebu, pa je boravak preko dana prijatniji i nema briga od štetnosti sunčevih zraka. Temperatura vazduha je visoka, dok je voda u lagunama oko 30 stepeni, idealna za kupanje satima.

Maldivi u maju

Maj je početak ljetnee sezone na Maldivima, kao i najava ljetnog monsuna koji puše sa okeana ka Indiji i donosi više oblaka i mogućnosti za kišu. Budite sigurni da ćete imati bar jedan dan sa pljuskom kada putujete u maju, ali kiša ne pada dugo i imat ćete i dalje vruće i sunčano vrijeme. Temperature su visoke, preko 30 stepeni i vlažnost vazduha je veća. Sa 30 stepeni more je savršeno za kupanje.

Maldivi u junu

Zbog izuzetno visoke temperature vazduha u junu i toplog mora česti oblaci će vam doći kao olakšanje i moći ćete duže da plivate u tirkiznoj laguni usred najtoplijeg dijela dana. Imajte na umu da je vrijeme jako promjenjivo, pa se oblačnost sa kratkotrajnom kišom konstantno smenjuje sa sunčanim vremenom više puta u toku dana.

Maldivi u julu

Jul je jako topao mjesec, pa ponesite dosta kreme sa visokim UV faktorom. Oblaci se brzo smjenjuju sa sunčanim intervalima u toku dana, a sigurno će bar jednom u toku vašeg boravka da padne kiša. Vlažnost vazduha je velika, temperatura vazduha i vode je oko 30 stepeni.

Maldivi u augustu

Ukoliko želite da ljetujete na Maldivima u augustu i baš na tom tropskom raju provedete svoj zasluženi godišnji odmor, požurite i rezervišite unaprijed, jer je ovo jedan od najpopularnijih mjeseci za putovanje na Maldive. Satistički vrijeme je stabilnije u odnosu na juni, juli i septembar. Svakako očekujte smjenjivanje oblaka i sunca u toku cijelog dana, sa povremenim osvježavajućim pljuskom.

One&Only Reethi Rah luksuzni resort

Maldivi u septembru i oktobru

Ova dva mjeseca su klimatski slična, vlažnost vazduha polako opada, temperatura mora isto sa 30 stepeni na 28, što je minimalna za cijelu godinu. Vrijeme je naravno promjenjivo i redovno se smjenjuju sunce i oblaci.

Maldivi u novembru

Iako novembar mjesec najavljuje zimsku sezonu i suh period, i dalje možete očekivati poznatu promjenjivu ekvatorijalnu klimu – povremene tropske pljuskove i oblake na plavom nebu. Temeperatura u toku dana je oko 30 stepeni, uveče oko 26, dok je more fenomenalno za kupanje sa svojih 28 stepeni temperature. Vlažnost vazduha je manja u odnosu na oktobar, zbog nadolazećeg suhog perioda. 

Maldivi u decembru

Decembar mjesec na Maldivima je početak suhe sezone, i što se više približavamo januaru, to je vrijeme stabilnije. Svakako da pored savršenih sunčanih dana možete očekivati i osvježavajuće povremene pljuskove, ali je vlažnost vazduha manja, večeri su prijatne sa 25 stepeni, dok je more savršeno toplo sa svojih 28 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije