Vole li nas ili samo žele poslastice? Naučnici dali konačan odgovor

0
Radiosarajevo.ba

Vole li psi svoje vlasnike? Nedavno je s Instagram računa @goldenretrieverdiva_faya podijeljen zanimljiv video, koji se bavio intrigantnim pitanjem "Vole li nas psi zbog nas samih ili samo zbog hrane?".

Prema najnovijim istraživanjima, evo što je dokazano i u ovom videu preneseno.

Naime, naučnici su proučavali moždane aktivnosti pasa, kako bi otkrili postoji li prava ljubav u njihovom mozgu ili je uzbuđenje prema vlasnicima samo zato što smo njihova "posuda za hranu".

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

80 pasa bilo je istrenirano da budu potpuno mirni, kako bi neuronaučnici mogli skenirati njihove mozgove dok su budni i bez sedacije, te na taj način vidjeti što mozak zapravo radi. Zatim su dobili štapiće za uši za mirisanje, jedan sa znojem stranca i jedan sa znojem svog vlasnika.

Tek kada bi pomirisali svog vlasnika, aktivirao bi im se određeni dio mozga.

Kažu da ih je voljela više od svoje djece: Gdje su i kako žive mezimci kraljice nakon njene smrti?

"Ako usporedite taj dio mozga s ljudskim mozgom, to je isti dio koji se aktivira kada očekujemo da smo s nekim koga volimo. Drugo istraživanje pokazalo je da kada vas psi gledaju, oni vas zapravo grle očima, jer se tada u njihovoj krvi aktivno oslobađa oksitocin poznat kao hormon ljubavi. Dakle, oni vas ne gledaju zato što nešto žele (hranu), oni vas samo zaista vole, pojašnjava autor u videu".

Njihova odanost ne temelji se samo na hrani, već na stvarnoj emocionalnoj vezi.

Iako psi sigurno cijene obrok koji im se daje, ljubav prema vlasnicima daleko nadilazi samu hranu i definitivno osjećaju duboku emocionalnu vezu s njima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak