Veliko otkriće: Arheolozi iskopali drevnu palaču u središtu Rima, vjeruju da su tu prebivali pape

0
Radiosarajevo.ba

Arheolozi su u središtu Rima, ispred bazilike sv. Ivana Lateranskoga, iskopali ostatke srednjovjekovne palače u kojoj su najvjerovatnije prebivali pape prije nego što su se premjestili u Vatikan.

Naime, stručnjaci smatraju da je pronađena složena arhitektonska struktura pripadala monumentalnoj bazilici izgrađenoj u 4. stoljeću prema narudžbi cara Konstantina.

"Ovo je izuzetno važno otkriće za grad Rim i njegovu srednjovjekovnu historiju, budući da na trgu u moderno doba nikada nisu provedena opsežna arheološka iskapanja", saopćilo je italijansko ministarstvo kulture. Objekt se prvo sastojao od monumentalne bazilike, ali su ga tokom srednjeg vijeka nekoliko puta proširivali i obnavljali. Bio je papinsko sjedište do 1305., nakon čega se ono privremeno premjestilo u Avignon u Francuskoj. 

Sjajne vijesti sa Koševa: Sarajevo izjednačilo u 57. minuti

Na lokalitetu je iskopan i ogroman zid, datiran između 9. i 13. stoljeća, koji se većinom sastoji od velikih blokova sedre. Gradio se tokom dugog vremenskog razdoblja za vrijeme kojeg su Rim napadali Saraceni (srednjovjekovni naziv za sve Arape).

Uz vanjske napade, bilo je i unutrašnjih, ponekad nasilnih, previranja između aristokratskih porodica koje su tvrdile pristup Petrovom prijestolju. Arheolozi stoga smatraju da je ovaj moćan zid imao odbrambenu funkciju te služio kako zaštita bazilike i okolnih objekata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak