U Jadranu se pojavila riba kakvu nikad prije niste vidjeli: "Ako je uočite, obavezno nam javite!"

0
Radiosarajevo.ba
U Jadranu se pojavila riba kakvu nikad prije niste vidjeli: "Ako je uočite, obavezno nam javite!"

Sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su zanimljivu crticu o ribi kirurgu (Acanthurus monroviae), koja inače nastanjuje istočni Atlantski ocean, od južnog Maroka do Angole.

Nakon 1987. godine počela se pojavljivati i u Sredozemnom moru, te je s vremenom narastao broj nalaza ove vrste do te mjere da se pretpostavlja da u južnom dijelu ima stalnu populaciju. Nedavno je pronađena čak i na Krimu u Crnom moru.

"Ove godine postoji nekoliko nalaza ove ribe na području Kostrene. Naravno, ne možemo donositi zaključke kako  se ove ribe našle u okolici Rijeke, trenutno samo možemo reći da u našem moru pliva riba koja u njemu nikada nije primijećena", objavili su.

Dragan Bursać: Vulinu treba zabraniti izlazak iz kuće, a ne samo ulazak u BiH!

Riba kirurg hrani se uglavnom biljnom hranom, piše Jutarnji, ali ponekad zna pojesti i sitne beskralježnjake. Naraste do 45 centimetara dužine.

"U slučaju da vidite ovu ribu, molimo vas da nam javite, a ako vam se nađe u ulovu, molimo vas da je sačuvate za daljnju analizu, to bi nam bilo od velike koristi. Zahvaljujemo na dosadašnjim dojavama", objavili su s Instituta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak