Tito je volio jela iz ovog dijela bivše Jugoslavije: Ima jedno od kojeg se grozio
Bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki hedonist.
Iako se opuštao uz viski Chivas Royal Salute star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.
Kako tvrdi njegov posljednji batler Jože Oseli u knjizi Titovi posljednji dani, jugoslavenskom predsjedniku uvijek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam birao šta će u određenom trenutku jesti.
Teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginuo biciklista
"Donijeli smo puževe, a on je rekao: 'O ne, ja baš ne bih jeo puževe', otkrio je slavni slovenski kuhar koji se sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o Titovoj hrani i domjencima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.
Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a prije svega štrukle. Od mesa posebno je volio govedinu, a jutro je započinjao kratkim espressom bez šećera.
Kako je zemljotres 1979. godine rušio Jugoslaviju pred očima Josipa Broza Tita
Kada je u Sjevernoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je ritual ispijanja ovog napitka prije spavanja.
Uzimanje čaja od ginsenga poznata je praksa u Aziji već više od 5000 godina, a njegove dobrobiti su brojne: poboljšava opće stanje organizma i psihičku aktivnost te djeluje preventivno protiv mnogih bolesti.
Zahvaljujući radu za Tita, Oseli je kuhao za mnoge poznate osobe iz svijeta politike i filma, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.