Tiktoker uporedio cijene u Hrvatskoj i Njemačkoj: "Strašno. Baš strašno"

0
Radiosarajevo.ba
Tiktoker uporedio cijene u Hrvatskoj i Njemačkoj: "Strašno. Baš strašno"

Rast cijena česta je tema među Balkancima, nevezano radi li se o hrani, nekretninama, autima ili kafi.

Cijene se, posebno od kada je Hrvatska uvela euro kao službenu valutu, nerijetko upoređuju s onima u drugim zemljama članicama Europske unije. Tako su i jednom videu, objavljenom na društvenoj mreži TikTok, upoređene cijene proizvoda u istoj trgovini u Hrvatskoj te Njemačkoj. 

Na snimku se upoređuju cijene kućanskih potrepština u popularnoj trgovini DM. Prvo se uppoređuje cijena omekšivača koji u hrvatskoj poslovnici košta 5,65 eura, a u njemačkoj trgovini 2,75 eura. Gel za tuširanje u Hrvatskoj je 0,85 eura, a u Njemačkoj 0,55 eura. U Hrvatskoj je skuplji i treći uspoređeni proizvod - kapsule za mašinu za suđe. Po komadu one iznose 0,35 eura, a u Njemačkoj su 0,20 eura. 

Čudo na zapadu Bosne i Hercegovine: Moderna kompanija u kojoj dominiraju žene

"Strašno. Baš strašno", komentirao je muškarac na snimku, a s njime se složila i većina korisnika u komentarima. "Ma kad mi u Hrvatskoj imamo plate pa si možemo priuštit", "Mi smo među najsiromašnijim državama i također najskupljim proizvodima, stanovima, svime", "Užas", "Mi smo najskuplji u Hrvatskoj i još mala plaća", "Idemo kupovati u Njemačku", neki su od komentara. S druge strane, bilo je i onih koji su napomenuli kako je DM njemačka kompanija te kako je zbog toga normalno da su tamo cijene povoljnije.

Krajem jula, podsjetimo, Večernji je pisao kako je cijena hrvatskoh proizvoda jeftinija u susjednoj Sloveniji, nego što je u Hrvatskoj.

Domaćica Original od 300 grama u Sparu u slovenskim Brežicama tada je stajala 2,89 eura. Domaćica Extra Choco lješnjak od 220 grama je na trajno sniženoj cijeni. Prodavala se za 2,37 eura. Domaćica Multigrain (275 grama) stajala je 2,89 eura. Dorina Choco Mousse od 95 grama stajala je 1,99 eura. Čokolada Dorina Jaffa na akciji je koštala 0,89 (redovna cijena 1,29 eura). 0,89 eura je bila i Ledena. Redovna cijena joj je 1,29 eura

A kolike su cijene u hrvatskom Sparu? Domaćica Original 300 grama bila je 3,49 eura, isto kao i Multigrain. Dorina Mousse bila je ista cijena kao u Sloveniji. Isto toliko i Jaffa. Ledena je bila 1,99, skuplja nego 'slovenska'. Dorina s rižom od 75 grama kod nas je bila 1,89, u Sloveniji 10 centi više.

Nije riječ samo o Sparu, provjerili su i Konzum Klik. Obična Domaćica od 300 grama tamo je stajala 3,49 eura. Isto toliko je i Domaćica Extra Choco lješnjak u pakiranju od 220 grama te Domaćica Multigrain. 100 grama Ledene je u Konzumu bilo 1,45 eura. Jaffa koja u Sloveniji na akciji stajala 0,89 eura, na Konzum Klik je bila 1,45 eura. Dorina riža od 75 grama u Sloveniji je bila 1,99, a u Konzumu ipak deset centi jeftinija. Dorina cijeli lješnjak (100 grama) tamo je bila 2,39 eura, a u Konzumu 2,29 eura.

@balkanskipoglednasvijet

Preuzeto sa youtube kanala: Monika i Marko 1. dio DM #balkan #hrvatska #njemačka #njemacka #hrvatska🇭🇷 #hrvatskatiktok #cijene #dm

♬ original sound - Balkanski pogled na

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak