Takmičar pao na 7. pitanju, znate li vi ko se u srednjovjekovnoj Europi najčešće bavio hirurgijom?

0
Radiosarajevo.ba
Takmičar pao na 7. pitanju, znate li vi ko se u srednjovjekovnoj Europi najčešće bavio hirurgijom?

U novoj emisiji Ko želi biti milioner Alan Sorić odustao je na 12. pitanju o debitantskom filmu Quentina Tarantina i otišao kući s 10.000 eura. Filipa Majseca zaustavilo je pitanje o američkoj MLS ligi i emisiju je napustio s 5.000 eura, a Luka Jelčić prihvatio je mišljenje džokera zovi na 7. pitanju i završio igru sa 150 eura. 

Alan Sorić, inženjer građevine, nastavio je nastup iz prethodne emisije pitanjem za 18.000 eura: Kada Michael Madsen, Harvey Keitel i Steve Buscemi gledaju u prtljažnik sa smiješkom, što je u njemu: liječnik, odvjetnik, poštar ili policajac? 

Alan je odustao od odgovora jer se nije mogao sjetiti radnje filma Reservoir Dogs Quentina Tarantina, a sve džokere iskoristio je u prethodnoj emisiji. Da je odgovarao, rekao bi - odvjetnik. Budući da je tačan odgovor bio policajac, odluka je bila odlična! Kući je otišao s 10.000 eura.  

Nesreća na putu u BiH: Vozila smrskana, saobraćaj obustavljen, hitne službe na terenu

Na stolac nasuprot Tariku potom je sjeo Filip Majsec iz Zagreba. Doktor dentalne medicine na pitanju za 2.500 eura zatražio je džokera "pola-pola" jer nije znao što je naumio osvojiti alpinist koji je stigao u bazni logor na ledenjaku Khumbu. Aconcaguu, Kilimandžaro, Mont Blanc ili Mount Everest? 

Nakon suženog izbora ostali su Aconcagua i Mount Everest, a Filip je kao konačan odgovor naveo Mount Everest i tačno odgovorio na 9. pitanje.  

Za prelazak drugog praga zatražio je pomoć publike, a zatim i džokera "zovi". Pitanje je glasilo: Koja se mjerna jedinica do 2019. definirala s pomoću trojne tačke vode: kelvin, amper, kandela ili mol.

Za kelvin je bilo 12 posto publike, za amper 50 posto, za kandelu 12 posto, za mol 26 posto. Filip je bio iznenađen rezultatom pa je iskoristio i posljednjeg džokera - "zovi". Džoker je bio siguran da je kelvin tačan odgovor, što je bilo i Filipovo mišljenje. Zahvaljujući pomoći džokera prešao je drugi prag i osvojio 5.000 eura.   

Takmičar u popularnom kvizu pao na nogometnom pitanju: Pokušajte odgovoriti ako znate

Na 11. pitanje Filip nije znao odgovor i odlučio je riskirati. A onda - netačno odgovorio. Emisiju je napustio s 5.000 eura, iznosom drugog praga.

Pitanje za 10.000 eura glasilo je: U američkoj MLS ligi Inter brani boje Miamija, a Real... A: Seattlea; B: Saint Louisa, C: San Josea i D: Salt Lake Cityja. Filip se odlučio za San Jose. A tačan odgovor je Salt Lake City.

Treći takmičar bio je Luka Jelčić iz Zagreba. Student je zatražio prvog džokera, "zovi", na sedmom pitanju jer nije znao ko se u srednjovjekovnoj Europi najčešće bavio hirurgijom: brijači, kovači, lovci ili mesari? Džoker je mislio kako je riječ o mesarima, a Luka je prihvatio njegovu sugestiju i kviz napustio sa 150 eura.

U srednjem vijeku hirurgija je nazadovala pa je su se njome bavili brijači i ranarnici. Liječnici su hirurški rad smatrali nedostojnim, a Crkva je tada branila prolijevanje krvi, objasnio je Tarik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak