Tajne restorana: Kada je najbolje jesti, kako miris vara i gdje je najprljavije

Radiosarajevo.ba
Tajne restorana: Kada je najbolje jesti, kako miris vara i gdje je najprljavije
Kada je riječ o brzoj hrani, svi imaju neko mišljenje. Neki su gorljivi protivnici, dok većina ne može odoljeti mirisima koji se šire iz restorana brze hrane.

Bright Side donosi neke činjenice o njima koje vam niko neće reći, a znatno utječu na kvalitetu hrane.

Evo kako iz takvih restorana izvući najbolje.

Najbolje vrijeme za fast food

Savršeno vrijeme za odlazak na mjesto brze hrane je tokom tzv. “zauzetih sati” (vrijeme između 11 i 13 h te od 18 do 20 h). Tada nije lako dobiti stol, ali ovo je vrijeme kada se poslužuje svježa hrana.

Budite sigurni da jedete svjež pomfrit

Krompiriće sole na početku pa ulje u kojemu se prže sadrži jako puno soli. Kako biste dobili pomfrit iz svježeg ulja, naručite ga bez soli. Tako će konobar morati ubaciti novo ulje u fritezu.

Mirisi su dio marketinške strategije

Prolazeći pokraj restorana brze hrane, teško je odoljeti iskušenju mirisa ukusne hrane. To se događa s razlogom. Mnogi restorani nastoje osigurati da miris kuhanja dosegne nosove ljudi na ulici. Neka mjesta namjerno ostavljaju svoja kuhinjska vrata otvorena.

Gazirani sokovi jeftiniji su s razlogom

Ako u restoranu brze hrane naručite ledeni čaj, platit ćete ga više nego da ste naručili gazirani sok. Na taj način vlasnici stimuliraju narudžbe gaziranih pića jer njima ne možete utažiti žeđ i naručivat ćete još i još.

Prženi krompirići nisu samo krompir

Legendarni okus brze hrane s krumpirićima postiže se miješanjem oko 20 sastojaka. Krompir je osnovni, a drugi su neke masti, aditivi i pojačivači okusa, što ovu hranu ne čini potpuno bezopasnom.

Ne idite rano u restoran

Rano ustajanje je dobra stvar, ali ne kada je u pitanju brza hrana. Nemojte ići u fast food restorane odmah nakon otvaranja – ujutro čiste kuhinjsku opremu agresivnim kemikalijama koje mogu ostati na kuhinjskim strojevima i radnim plohama te idu ravno na vašu hranu.

Fast food kaloričniji nego ikad prije

Danas su se porcije vaše omiljene hrane povećale, pa tako i količina kalorija u njima. Na primjer, cheeseburger sadrži 75 % više kalorija u poređenju s “prethodnikom” iz 1980-ih. Pomfrit je prije 20 godina bio dva puta manje kaloričan nego danas. Pizza je stekla čak 70 % više kalorija.

Ukusnije je jesti rukama

Znate li zašto nema viljuški i noževa u fast food restoranima? Jedan od mogućih odgovora je da kada ljudi jedu golim rukama, dobivaju više zadovoljstva i, kao rezultat, jedu više.

Česme su ekstremno prljave

Jedan je od glavnih razloga to što ih je teško oprati. Zamislite koliko bakterija, klica i plijesni ima na njima. Slatko okruženje čini vrlo dobre uvjete za ove “stanovnike”, piše Bright Side.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak