Znali smo da je nezdrav: Otkrivene još užasnije stvari o fast foodu

Radiosarajevo.ba
Znali smo da je nezdrav: Otkrivene još užasnije stvari o fast foodu
Pixabay / Ilustracija
Od ranije je poznato da masni prženi krompirići, piletina pržena u više puta korištenom dubokom ulju i preslani hamburgeri nisu dobri za zdravlje, unatoč tome što su vrlo ukusni.

Čini se da ambalaža u koju se pakiraju može biti štetnija od same brze hrane jer sadrži toksične hemikalije, piše britanski Independent, prenosi Hina.

Papirnate kutije i papiri u kojima se u restoranima brze hrane poslužuju hamburgeri i prženi krompirići obloženi su hemijskim spojem koji je otporan na mast, no može sadržavati fluoridne spojeve, pokazalo je nedavno istraživanje.

Ti su spojevi poznati kao polifluoralkilni spojevi (PFAS), a neki se povezuju s mogućnošću razvoja raka. PFAS su kemikalije na bazi fluorida koje sprečavaju kapanje ulja izvan vrećice. No kad se zagrijavaju, te hemikalije mogu dospjeti u hranu.

Kada PFAS dođe u doticaj s hranom koja ga 'razmoči' i zagrije, velika je vjerovatnoća da preko obroka konzumirate i štetne hemikalije. Koliku ćete količinu štetnih hemijskih spojeva 'progutati' s hranom ovisi o temperaturi hrane i o tome koliko je dugo stajala zapakovana.

Prikupivši više od 400 komada ambalaže iz restorana brze hrane širom Sjedinjenih Država, naučnici su ustanovili da je 46 posto papira u koji se umataju obroci i 20 posto kartonskih kutijica sadržavalo određenu količinu fluoridnih spojeva. Oni su pronađeni u 56 posto ambalaže za deserte i hljeb te u 38 posto ambalaže za sendviče i hamburgere. Samo papirnate čaše nisu sadržavale fluor.

Ako ste mislili da se najveća koncentracija toksičnih spojeva nalazi u masnom papiru u koji se umotavaju hamburgeri, u krivu ste, jer ih je najviše u ambalaži za deserte i hljeb. Slično je stanje s ambalažom za pizze i kokice, ustanovili su američki naučnici.

Odavno je poznato da perfluoralkilni spojevi utječu na brojne zdravstvene tegobe, poput smanjene plodnosti, povećanog kolesterola, oslabljenog imunosnog sustava i većeg rizika od obolijevanja od raka.

Ne nalaze se samo u ambalaži za pakiranje brze hrane, već i u predmetima koje svakodnevno koristimo, poput teflonskih tava, vodootporne odjeće, proizvoda za čišćenje, u bojama i lakovima, šamponima, koncu za zube i make-upu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije