Sve vrijeme pijete pogrešno kafu: Italijani otkrivaju u čemu griješite

0
Radiosarajevo.ba
Sve vrijeme pijete pogrešno kafu: Italijani otkrivaju u čemu griješite

Italijani veoma ozbiljno shvataju kulturu pijenja kafe, a postoje određena pravila o naručivanju i konzumiranju kafe u italijanskim kafićima i barovima koja mnogi Britanci ne poznaju.

Britanci su poznati po svojoj ljubavi prema cappuccinu, koji često naručuju u bilo koje doba dana, pa čak i nakon večere uz desert. Međutim, naručivanje cappuccina nakon 11 sati u Italiji može izazvati nezadovoljstvo kod konobara.

Ovo pravilo se zasniva na uvjerenju da je cappuccino jutarnji napitak, koji se obično sastoji od jednakih dijelova espresa, steamed mlijeka i pjene, i najčešće se pije uz slatke peciva ili kroasane.

Pokrenuta platforma za praćenje i evidenciju negiranja genocida

Kada Britanci traže cappuccino nakon 11 sati, Italijani to doživljavaju kao nepoštovanje, budući da se u to vrijeme smatra primjerenijim preći na jače kafe kao što su makijato ili espresso, koje su namijenjene za uživanje bez dodatnog mlijeka ili šećera.

Iako ne postoji zakon koji zabranjuje konzumaciju cappuccina nakon 11 sati, malo je Italijana koji će ga piti nakon ručka. Većina njih izbjegava cappuccino poslije ručka jer pola šolje mlijeka i kafe nakon obilnog obroka može biti teško probavljivo.

Nakon ovoga nećete više nikad piti nešto sa ledom: Puno je plijesni i bakterija

Elizabeth Minchilli, spisateljica o hrani iz Rima, objašnjava da se mlijeko u tom kontekstu smatra teškim za probavu. "Dobro je za bogat jutarnji obrok, ali nakon velikog obroka, čaša toplog mlijeka nije poželjna", kaže Minchilli.

Također, razlozi zbog kojih Italijani biraju slatki doručak umjesto mesa i jaja leže u historiji zemlje, kada je meso bilo luksuz, koje se čuvalo za glavne obroke u večernjim satima.

"Historijski, Italija je bila veoma agrarna i siromašna", dodaje italijanska historičarka hrane Francine Segan. "Ljudi su doručkovali ostatke hrane, obično tvrdi hljeb natopljen mlijekom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak