Susrela se s tri medvjeda, a jedan je krenuo u napad: Pogledajte šta je spasilo ovu Kanađanku

0
Radiosarajevo.ba
Susrela se s tri medvjeda, a jedan je krenuo u napad: Pogledajte šta je spasilo ovu Kanađanku

Prošlog mjeseca, Vanessa Chaput, izvela je svog psa u šetnju blizu Yukona, grada u Kanadi. Iako djeluje kao sasvim normalna dnevna aktivnost vlasnika pasa, ovu šetnju neće tako brzo zaboraviti.

Vanessa Chaput i njen pas, na putu, susreli su se sa tri grizlija. "Bila sam potpuno blizu njih", rekla je za APTN. Situacija u kojoj se našla, izazvala bi paniku kod mnogih, ali ne i nju. Ona je bila pripremljena za ovakve trenutke još od malena. 

"Imam mnogo poštovanja prema medvjedima", navodi u razgovoru i nastavlja "mnogo sam vremena provodila sa ocem koji je uživao u aktivnostima poput lova. Kada se nalazite u državi 'medvjeda', ovakve stvari se dese. Susretala sam medvjede i ranije, ali nikada ovako."

Pogledajte kako pauk diže Porsche u jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu

Prva reakcija je bila da medvjedima dâ prostora, ali njen pas, Luna, potrčala je prema njima. Medvjedi su se prepali i bježali, no jedan od njih, mužjak, ostao je pored Vanesse. Medvjed je potrčao prema njoj, a njeni instikti za preživljavanje su se probudili. 

"Kada me medvjed oborio na pod, prva misao mi je bila da zaštitim svoje vitalne dijelove tijela, te sam legla u poziciju fetusa", rekla je. 

Kako preživiti u ovoj opasnoj situaciji? Chaput navodi da je spasila šnala za kosu koju je nosila. Ugurala je u medvjedova usta, što joj je dalo priliku za bijeg jer je medvjed ostao zbunjen. 

Potrčala je, ali je medvjed ubrzo krenuo za njom. U tom momentu, pas je zalajao i ponovno zbunio medvjeda, što je Vanessi dalo dovoljno vremena za bijeg do obližnjeg autoputa gdje je tražila pomoć. 

"Da nije bilo mog psa, sigurno je da bi medvjed 'završio' posao", rekla je Chaput. 

Nakon napada, prebačena je u bolnicu. "Imam dvije rane na rukama, te slomljenu kost", izjavila je. "Imam dosta povreda nerava u tom području jer mi je triceps potrgan na dva dijela."

Rekla je kako ne osuđuje medvjede zbog napada, sebe ili svog psa, da je ovo splet nesretnih okolnosti, te da njeno iskustvo može pomoći drugima da prežive napad medvjeda, ukoliko se desi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak