"Šta je ovo, Bože spasi": Rijedak fenomen na budvanskoj obali izazvao paniku, a evo o čemu je riječ

2
Radiosarajevo.ba
"Šta je ovo, Bože spasi": Rijedak fenomen na budvanskoj obali izazvao paniku, a evo o čemu je riječ

Misteriozna magla koja se pojavila prije dva dana podigla je paniku među turistima na crnogorskom primorju. Društvenim mrežama proširili su se snimci mora koje isparava, a mnogi su ovaj prizor opisali riječima: "Gori more, tope se planine".

Kako se vidi na snimcima objavljenim na Instagram stranici Podgorički vremeplov, budvansku obalu okovao je neobičan prizor isparavanja mora. Kako prenosi ova stranica, u pitanju je morska magla.

Komentari su se odmah nizali, a turisti i građani su se pitali o čemu je riječ.

Požar većih razmjera nadomak Mostara, veliki broj vatrogasaca na terenu

"Šta je ovo, Bože spasi", "Gotovo je", "Gori more, tope se planine", samo su neki od komentara.

Ipak, na pomenutoj stranici brzo je osvanulo i objašnjenje.

"Riječ je o gustoj magli koja nastaje na moru i koja se postepeno približava, prvo ostrvima, pa onda i obali. Ovaj meteo fenomen vjerovatno je inspirisao Johna Carpentera, reditelja kultnog američkog horor filma Magla, u kojem se radnja odvija u obalnom mjestu koje obavije upravo ovakva, morska magla. Na fotografijama koje su čitaoci danas slali najbolje se vidi kako magla postepeno 'osvaja' obalu", stoji u opisu.

Kako nastaje morska magla

Oni dalje citiraju portal Morski.hr i objašnjavaju kako nastaje ovaj fenomen.

"Možemo početi od osnovnog preduslova za nastanak advekcijske magle, a to je postojanje vlagom obogaćenog vazduha koji se u dodiru s hladnijom površinom hladi ispod temperature tačke rosišta. Rosište je ona temperatura do koje se vlažan vazduh nepromenjenog pritiska mora ohladiti da dođe do kondenzacije. Na Jadranu je upravo more ta površina s kojom u dodiru dolazi do hlađenja relativno toplog i vlažnog vazduha, kažu na portalu Morski.hr", piše u objavi.

Kako objašnjavaju, more u Budvi je ovih dana veoma hladno, a temperatura je u proteklih par dana u porastu, otuda i magla prilikom spoja ova dva prirodna kontrasta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak