Selo pokraj Amsterdama koje će vam otkriti sasvim drugačiju Holandiju

Radiosarajevo.ba

Nedaleko od Amsterdama, na rubovima zaljeva IJselmeer smjestilo se jedno od tradicionalnih holandskih sela, piše Punkufer.hr.

Poželite li upoznati holandsku tradiciju i običaje, odmaknite se od grada i uživajte u mnogo mirnijem tempu. Odlična ideja za bijeg iz gužve, zar ne?

Obucite tradicionalnu holandsku odjeću

Došli ste u Volendam iskusiti prošlost i tradiciju Holandije? Odjenite se u tradicionalnu holandsku odjeću, a fotografija koja će vas na to podsjećati zauvijek, bit će odličan suvenir. A i iskusit ćete kako je nositi holandske klompe. Ovo iskustvo možete pronaći u Foto de Boer.

Isprobajte tradicionalnu kuhinju

Mjesto i njegove običaje teško je upoznati bez da zavirite u lonac. Isprobajte u nekome od lokalnih restorana tradicionalnu juhu od graška, a s obzirom na to da je riječ o ribarskom selu, logično bi bilo isprobati i ribu. Isprobajte popularnu haringu te naravno iskušajte sve čari najvažnije holandske namirnice, sira.

Miris sira širi se selom

U poznatom dućanu Tvornici sira isprobati možete sireve različitih boja, veličina, oblika i okusa te ga ponijeti kao suvenir. Osim toga, na demonstracijama koje se tamo održavaju možete saznati sve o procesu pravljenja i o historiji tog holandskog ponosa.

Ulicama Volendama

Ono što obavezno morate posjetiti su stari dijelovi naziva De Dijk i Het Doolhof. Šetajući ulicama Volendama naići ćete na veseli tempo, street food štandove s palačinkama, ribama i ostalim delicijama, šarene i specifične kuće te istražiti dio mjesta koji se zbog svojih uskih uličica naziva (Doolhof) Labirint.

Iz Amsterdama do Volendama samo je 20-ak minuta vožnje, a usput možete posjetiti i Marken ili holandsko selo vjetrenjači Zaanse Schans. Do ovog mjestašca stići možete javnim prijevozom, busom s centralne gradske stanice, s busevima 316 ili 110.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak