Proglašen najsretnijim na svijetu: Znate li koji je to grad u Danskoj?

1
Radiosarajevo.ba

Institute for Quality of Life's svake godine kreira svoj indeks najsretnijih gradova, iako je način na koji formira tu listu prilično složen.

"Rangiranje je napravljeno na osnovu hiljada pokazatelja koje su temeljito razvili naši istraživači koji se direktno odnose na kvalitet života i osjećaj sreće njenih stanovnika", objašnjava organizacija na svojoj stranici metodologije. "Važno je da mi ne analiziramo sreću imaginarne osobe na svakoj lokaciji u svijetu, već ljude koji zapravo žive u tim gradovima."

Dakle, svake godine ulaže "sve napore da objektivno i pouzdano procijeni šta je najvažnije za stanovnike grada i na osnovu toga procijeni osjećaj sreće" kroz otvorene podatke i intervjue sa stanovnicima za ono što je poznato kao pristup mješovitih metoda koji kombinuje kvalitativne i kvantitativne informacije.

Broj starijih radnika na vrhuncu u Njemačkoj: Ljudi sve češće odustaju od odlaska u penziju

Kvantitativni podaci uključuju informacije o raznolikosti i inkluziji, mogućnostima obrazovanja, političkom angažmanu građana, zdravlju životne sredine, lokalnoj ekonomiji i pristupu javnom prevozu.

Nakon pregleda svih podataka, grad Aarhus, Danska, dobio je najvišu ukupnu ocjenu zahvaljujući visokoj ekološkoj ocjeni, uključivanju građana od strane vlade i lakoći mobilnosti.

Znate li da nikotin sadrže namirnice koje konzumirate svaki dan? Pogledajte koje su

Gradovi koji su se pridružili Aarhusu na listi gradova sa zlatnom medaljom za sreću su Zurich, Berlin, Goeteburg. Amsterdam, Bristol, Helsinki, Kopenhagen i Minhen. 

Drugi po veličini grad u Danskoj možda nije toliko poznat kao Kopenhagen, ali je pun šarma, kulture i uspješne kulinarske scene. Aarhus se nalazi na obali, a njegova riva je postala atrakcija za sebe. Posjetioci i stanovnici mogu se okupati u lučkom kupatilu koje je dizajnirao Bjarke Ingels ili prošetati krugom Infinite Bridge, koji je jednim dijelom pristanište, a jednim dijelom umjetničko djelo.

Astrofizičar iznio uznemirujuće mogućnosti ako asteroid udari u Zemlju: "Zaronit će u Tihi okean"

Lako bi mogli provesti cijeli dan istražujući bezbroj gradskih muzeja. Tu je ARoS Aarhus Art Museum , sa svojom ogromnom kolekcijom danske i međunarodne savremene umjetnosti i krovnom panoramom Your Rainbow Panorama, kružnom stazom od 500 stopa od raznobojnih staklenih panela s pogledom od 360 stupnjeva na grad i zaljev. Zatim, tu je Den Gamle By, muzej na otvorenom koji oživljava dansku istoriju, sa više od 75 historijskih zgrada, uključujući prodavnice, kuće i radionice iz različitih perioda danske prošlosti.

Muzej Moesgaard posvećen je arheologiji i uključuje zanimljivu izložbu o čovjeku Grauballe, očuvanom tijelu čovjeka iz trećeg stoljeća pronađenom u močvari 1952. godine.

Za istraživanje na otvorenom, idite do Marselisborg šuma, drveća ispunjenog potezom duž vode koji nudi staze za hodanje, trčanje i vožnju biciklom. Tu je i Tivoli Friheden, historijski tematski park, koji nudi vožnje i igre, kao i koncerte i pozorišne predstave tokom ljeta.

U blizini se nalazi palata Marselisborg, sa prekrasnim ružičnjakom koji je otvoren za javnost kada kraljevska porodica nije kod kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak