Prodaje se devastirano bh. odmaralište na hrvatskoj obali: Poznato po čistoći i ljepoti mora

1
Radiosarajevo.ba
Prodaje se devastirano bh. odmaralište na hrvatskoj obali: Poznato po čistoći i ljepoti mora

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće, Općina Dugi Rat u Hrvatskoj.

Ove nekretnine čine jedinstveni kompleks. Sastavni dijelovi nekretnina su zemljišne parcele, izgrađeni objekti i kompletna infrastruktura koja je u vlasništvu Grada Zenica i za koji se iskazuje interes za kupovinu “u viđenom faktičkom stanju”.

Kompleks bivšeg odmarališta se nalazi oko tri kilometra od grada Omiša, uz državnu cestu D8 (Jadranska magistrala), na dionici Omiš – Split.

Učini korak za promjenu: Posadi drvo i smanji svoj karbonski otisak

Krajnji rok za predaju ponuda je 16. august do 13 sati. Javno otvaranje svih pravovremeno dostavljenih ponuda obaviti će se u Sali za sastanke Kabineta Gradonačelnika istog dana u 14 sati.

Inače, Republika Hrvatska je putem svojih sudova i pripadajućih zemljišnih odjela, u zemljišnim knjigama stavila administrativnu zabranu raspolaganja i opterećenja kompleksa odmarališta u mjestu Duće, to jest zabranu prodaje, zamjenu, darovanje, prijenos prava korištenja i raspolaganja, davanja u zakup i privremenu upotrebu, osnivanje hipoteke i slično.

Zabrana raspolaganja nekretninom je upisana od Državnog odvjetništva u Splitu, protivno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima iz 1996. godine (Narodne novine RH 91/96), kao i Uredbi iz 1996. godine.

Zakonski zastupnici Grada Zenica provode odgovarajuće postupke pred nadležnim organima RH u svrhu brisanja administrativne zabrane raspolaganja.

Sa izabranim ponuđačem će biti potpisan predugovor o kupovini kompleksa/nekretnina bivšeg odmarališta u mjestu Duće, a nakon brisanja administrativne zabrane i konačan kupoprodajni ugovor.

Zanimljivo je da je i prije sedam godina raspisivan međunarodni javni poziv za prodaju ovog odmarališta, koji po svemu sudeći nije završio prodajom, a iz kojih razloga nije poznato. Nakon toga je bio još jedan pokušaj u martu 2022. godine, a početna prodajna cijena bila je 9.200.000 KM, ili 4.703.885 eura. Ipak i pored zainteresovanih firmi iz okruženja i inostranstva prodaja nije realizirana.

Mjesto Duće poznato je po čistoći i ljepoti mora, a kako je prije sedam godina izgledalo odmaralište možete vidjeti u videu ispod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak