Ovo je 11 stvari koje su 1994. koštale manje od 1 funte – a koliko koštaju danas?

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je 11 stvari koje su 1994. koštale manje od 1 funte – a koliko koštaju danas?

U posljednjih nekoliko godina Velika Britanija suočila se s krizom troškova života i naglim porastom inflacije, uzrokovanih svjetskim događajima poput rata u Ukrajini, pandemije COVID-19 i Brexita.

Sa svim rastućim troškovima, od računa za energiju do cijena goriva, mnogi se s nostalgijom prisjećaju vremena kada su stvari bile pristupačnije. Korisnik Instagrama @my90sthings podsjetio je na to da su devedesetih godina mnoge stavke koštale manje od 1 funte, dok su danas daleko skuplje.

Evo šta ste mogli kupiti za tu sitnu svotu 1994. godine i koliko to sada košta.

Ministar Adnan Šteta najavio kupovinu još 10 novih trolejbusa

1. Dva litra benzina

Punjenje vašeg automobila može ostaviti značajan pad na vašem bankovnom saldu ovih dana, posebno ako ga koristite da stignete svuda, što ga čini potencijalno skupim oblikom prijevoza za mnoge. Ipak, 1994. godine, koštalo bi vas samo 43,9 penija po litri - sa dva litra koja su bila znatno ispod funte. Međutim, ako ovih dana želite napuniti svoje vozilo, suočit ćete se s daleko većom cijenom jer sada jedna litra benzina košta oko 135 penija (3,10 KM)

2. Listić nacionalne lutrije

Nacionalna lutrija se prvi put pojavila na našim TV ekranima 1994. godine, a zemlja je bila u stanju velikog uzbuđenja dok su hrlili da kupe karte u nadi da će osvojiti milione. Tada vas je, naravno, koštalo samo 1 funtu da to učinite - i naravno, ako ste imali sreće, početna investicija je vrijedila svaki peni. Ovih dana? Pa i dalje nije nečuveno skupo - čak i ako su šanse da zaradite bogatstvo i dalje male - ali po cijeni od 1,50 funti po ulaznici to je tehnički porast od 50 posto

3. Pet Snickers pločica

Ako volite Snickers bar, onda je vrijedno napomenuti da 1994. niste mogli dobiti samo jedan za manje od funte, mogli ste dobiti cijelu vrećicu. @my90sthings je otkrio da koštaju samo 20 penija (0,46 KM) svaki, što znači da možete dobiti pet za tu funtu u džepu, dovoljno da se brinete o svojoj žudnji za Snickers-om tokom najboljeg dijela sedmice. Danas? Pa, jedan jedini Snickers će vas koštati 85p (1,95 KM) u Tesco-u, dok ćete u Sainsbury's platiti 95p (2,20 KM).

4. Tri konzerve koka-kole

Ako ti pet Snickers pločica nije bilo dovoljno da zadovoljiš sladokusce, šta kažeš na finu limenku Coca-Cole da to ispereš? Zato što je 1994. i to bilo prilično jeftino - u stvari, limenka slatkog pića koštala je samo 32 penija (0,75 KM) prema @my90sthings, što znači da ste mogli kupiti tri od njih i još imati 4 penija kusur za još jednu povoljnu kupovinu. Ovih dana? Pa, cijene za jedan singl mogu se kretati od 1£ (2,30 KM)u Asdi do 1,30£ u Sainsbury's-u - skoro 1£ više nego što bi vas koštalo 1994.

Pogledajte šta je turista dobio za 10 eura u Grčkoj: "Hajde nađite ovo na Adi"

5. Čips i sos

Ah, čips i umak. Prema @my90sthings, vaša užina nakon noćnog izlaska bi vas koštala samo 82 p - komad, kako bi neki rekli. Premotavajući trideset godina naprijed i cijene variraju, ali na nekim mjestima možete tražiti čak 10 funti za porciju. Na primjer, londonski riblji i pomfrit restoran Poppies naplaćuje 5,50 funti za veliku porciju čipsa i 3,50 funti za sos koji se nanosi na vrh. Cijena varira ovisno o tome gdje ih kupujete. Ipak, očekujte da ćete platiti nešto više od 82 p.

6. Dvije litre mlijeka

Daleke 1994. to nije bilo ni izdaleka skupo s obzirom na to da je pola litre mlijeka koštalo samo 35 penija (0,83 KM) – što znači da ste mogli dobiti dva za 70 penija. Ali sada? Pa, pola litre poluobranog će vas koštati oko 85 penija (2,01 KM).

7. Četiri vekne hljeba

Još jedan važan dodatak vašoj listi za kupovinu. Daleke 1994. mogli ste da pripremite sendvič kod kuće prilično jeftino jer @my90sthings ističe da bi vam vekna hljeba koštala samo 22 penija (0,52 KM), što znači da ste četiri od njih mogli da gurnete u svoja kolica i ispadnete samo 88 penija siromašniji.

Danas, najjeftinija standardna bijela vekna koju možemo da nađemo koštaće vas oko 47 penija (1,13 KM) - što možda neće ugroziti banku, ali vam neće ostaviti toliko hljeba.

8. 1 kg šećera

Raspoloženi ste za pečenje ili samo želite nešto da zasladite svoju šoljicu? Davne 1994. godine kilogram šećera bi vas, prema @my90sthings, koštao samo 54p (1,28 KM). Sada možete očekivati ​​da ćete platiti oko 1,20 funti.

Ekonomista Hadžić objavio podatke: Šta smo sve 2021. godine mogli kupiti za 100 KM?

9. Četiri markice prve klase

Nije iznenađujuće da su markice prve klase postale skuplje tokom vremena. S obzirom na to da danas šaljemo mnogo manje pisama zbog porasta korištenja e-maila i raznih messenger aplikacija, mogli biste se iznenaditi kada saznate koliko su cijene porasle. Godine 1994., markica prve klase koštala je 25 penija (0,56 KM), što je značilo da ste mogli kupiti četiri za jedan funt. Danas, međutim, jedna markica košta £1.35 ( 3,06 KM), što je povećanje u martu 2024. (četvrto povećanje u posljednje dvije godine). To znači da biste za knjižicu od četiri markice trebali platiti £5.40 (12,08 KM).

10. Fairy tečnost za pranje posuđa

Nakon što završite s uživanjem u jeftinijoj hrani, trebate oprati posuđe, zar ne? Ako koristite marku kao što je Fairy, važno je napomenuti da je 1994. godine boca ovog moćnog sredstva za pranje posuđa koštala 72 penija (1,58 KM), što je značilo da ste mogli kupiti bocu i još uvijek imati dovoljno novca za markicu prve klase ili hljeb. Danas, standardna Fairy tečnost košta oko 99 penija, ali postoje i razne vrste koje mogu koštati i do £3 (6,67 KM) za veliku bocu sa mirisom jasmina ili slične.

11. Sladoled u kornetu

Na kraju, šta bi bila britanska ljetna sezona bez uživanja u sladoledu u kornetu? Taj vrtlog sladoleda sa Flake čokoladicom na vrhu? Godine 1994. obični 99 sladoled koštao je 99 penija. Danas, međutim, cijene variraju od jednog do drugog vozača sladoleda, ali prema nekim informacijama tokom ljeta neki su korneti koštali oko £3.50 (7,77 KM), a u nekim slučajevima čak i do £5.75 (12,64  KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak