Ove namirnice štete crijevnim bakterijama: Zašto izbjegavati jako prerađenu hranu?

0
Radiosarajevo.ba
Ove namirnice štete crijevnim bakterijama: Zašto izbjegavati jako prerađenu hranu?

Crijevni mikrobiom ključan je za zdrav život, sastavljen od trilijuna mikroba koji reagiraju na našu prehranu, ističu nutricionisti. Važno je što svakodnevno unosimo u crijeva, jer to može biti ključ za očuvanje zdravlja. Ovo je crna lista:

Jako prerađena hrana: Poput hrenovki, pilećih medaljona, masovno proizvedenog kruha, žitarica s dodatkom šećera, keksa, jogurta s dodatkom šećera, instant juha, sladoleda i čipsa. Ove namirnice su siromašne hranjivim tvarima i mogu dovesti do neravnoteže u crijevnom mikrobiomu.

Hrana pržena u određenim uljima: Poput ulja od rafiniranih sjemenki (suncokreta, uljane repice, kukuruza ili soje), koje su bogate omega-6 masnim kiselinama. Ponovno zagrijavanje takvih ulja može stvarati krajnje produkte napredne glikacije (AGE) koji oštećuju stijenku crijeva.

Zastrašujući prizori iz Buturović Polja: U Seonici nema pitke vode, uništeni putevi i kuće

Šećer: Hrani nepoželjne mikrobe u crijevima i nema nutritivnu vrijednost, posebno problematičan je kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, piše The Telegraph.

Umjetni zaslađivači: Potiču razmnožavanje patogenih bakterija u crijevima, što može dovesti do poremećaja u mikrobiomu.

Proteinske pločice: Obično su visoko obrađene i sadrže aditive te umjetna sladila, što može negativno utjecati na zdravlje crijeva.

Alkohol: Osim što je toksičan za jetru, alkohol može ubiti "dobre" bakterije u crijevima, uzrokovati upalu i oslabiti stijenku crijeva.

Ovo je pet namirnica koje nisu dobre uz kafu: Ova navika stvara probavne smetnje

Ostale napomene o prehrani za zdravlje crijeva: Treba paziti i na mliječne proizvode (zbog laktoze) te pretjeranu konzumaciju crvenog mesa i hrane s visokim udjelom masti, što može povećati upalu i oštetiti crijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak