Ovo je pet namirnica koje nisu dobre uz kafu: Ova navika stvara probavne smetnje

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je pet namirnica koje nisu dobre uz kafu: Ova navika stvara probavne smetnje
Foto: Pexels / Ilustracija

Kafa je omiljeni napitak koji može pružiti privremeni poticaj energije, ali i ima važne implikacije na zdravlje, posebno kada je u pitanju apsorpcija hranjivih tvari.

Istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kafe može biti povezana s prevencijom upalnih bolesti i dijabetesa tipa 2, ali isto tako može utjecati na apsorpciju određenih nutrijenata.

Jedna od važnih smjernica odnosi se na konzumaciju kafe uz određene namirnice.

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Možda biste trebali izbjegavati određene namirnice uz kafu, poput mliječnih proizvoda, pržene hrane i proteina bogatih željezom. Evo zašto stručnjaci preporučuju da ovo prakticiramo...

Agrumi

Pijenje kafe dok jedete agrume može uzrokovati probavne smetnje jer je kafa prirodno kisela. Razina pH kafe u prosjeku je između 4,85 i 5,13 na ljestvici od 0-14, s nižim brojevima koji ukazuju na povećanu kiselost.

Agrumi i njihovi sokovi također su vrlo kiseli i mogu doprinijeti gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB) kada se konzumiraju. GERB često karakteriziraju neugodni simptomi poput mučnine, nadutosti i žgaravice. Konzumiranje kafe i agruma zajedno može iritirati sluznicu želuca i pogoršati ove simptome.

Crveno meso

Istraživanja pokazuju da ispijanje kafe može utjecati na apsorpciju hranjivih tvari u crijevima, posebice željeza. Crveno meso je jedan od najboljih izvora željeza, što znači da ispijanje kafe uz mesne obroke može smanjiti njegove zdravstvene prednosti.

Jedno je istraživanje pokazalo da ispijanje tri ili više šolja kafe dnevno značajno smanjuje razinu željeza. Zapravo, postprandijalna apsorpcija željeza smanjila se za otprilike 39 posto nakon ispijanja kafe.

Može biti opasno: Ovo je razlog zbog kojeg nikad ne biste trebali čistiti uši štapićima

Može biti opasno: Ovo je razlog zbog kojeg nikad ne biste trebali čistiti uši štapićima

Mlijeko

Mlijeko je izvrstan izvor kalcija koji je neophodan za zdravlje kostiju, rad mišića, zgrušavanje krvi i proizvodnju hormona. Jedna šolja nemasnog mlijeka osigurava 23 posto preporučene dnevne vrijednosti kalcija za prosječnu zdravu odraslu osobu.

Međutim, istraživanja pokazuju da kombinacija mlijeka i kafe može ometati apsorpciju kalcija. Drugim riječima, kofein u kafi može smanjiti neto apsorpciju kalcija iz prehrane. Kalcij koji se ne apsorbira izlučuje se mokraćom. Visoke razine izlučivanja kalcija mokraćom povezane su s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca i brigama za zdravlje kostiju.

Obogaćene žitarice

Mnoge žitarice za doručak obogaćene su esencijalnim vitaminima i mineralima. Na primjer, žitarice za doručak, često obogaćene cinkom, značajan su izvor esencijalnih minerala za mnoge dijete.

Međutim, kafa može utjecati na bioraspoloživost cinka. Iako niti jedno trenutno istraživanje ne razbija vezu između unosa kafe i apsorpcije hranjivih tvari iz obogaćenih žitarica za doručak, možda bi bilo najbolje razdvojiti to dvoje, piše Story.

Hrana s visokim sadržajem natrija

Kafa sadrži mnoge biološki aktivne spojeve koji izravno utječu na krvni tlak. Srećom, istraživanja pokazuju da ispijanje 1-3 šolje kafe dnevno neće imati štetnih učinaka na razinu krvnog pritiska. Međutim, prekomjerni unos kofeina može pogoršati hipertenziju (visoki krvni pritisak).

Istraživanja su više puta dokazala da je unos natrija izravno povezan s krvnim pritiskom. Zato morate pažljivo konzumirati kafu kada jedete hranu s visokim udjelom natrija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije