Otkriveno nevjerovatno arheološko nalazište: "Ovo bi moglo biti najvažnije u 21. vijeku"

2
Radiosarajevo.ba
Otkriveno nevjerovatno arheološko nalazište: "Ovo bi moglo biti najvažnije u 21. vijeku"

U drevnim ruševinama grada Taposiris Magna, arheolozi su pronašli impozantni tunel koji se proteže 1305 metara kroz pješčenjak, smješten 13 metara ispod površine. 

Ova struktura, koju je otkrila Kathleen Martinez sa Univerziteta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici, izaziva usporedbe s Eupalinosovim tunelom na grčkom otoku Samosu, poznatim kao čudo inženjeringa iz 6. stoljeća prije Krista, prenosi Indy100.

Tunel u Taposiris Magna visok je 2 metra i dizajniran je na način koji impresionira stručnjake. Namjena tunela još uvijek je nejasna, budući da su neki dijelovi uronjeni u vodu, što otežava potpuno istraživanje. Martinez, koja istražuje ovaj lokalitet od 2004. godine u nadi da će pronaći izgubljenu grobnicu Kleopatre VII, smatra da bi tunel mogao biti ključni trag u toj potrazi.

Anthony Blinken u Bliskoistočnoj turneji: Poznat uzrok dolaska, kao i zemlje koje će posjetiti

'Najvažnije otkriće 21. stoljeća'

Grad Taposiris Magna osnovao je Ptolemej II. oko 280. godine prije Krista, a poznat je kao povezan s bogom Ozirisom i božicom Izidom, s kojima je Kleopatra imala posebnu povezanost. Na tom mjestu su pronađeni artefakti poput figurica Izide i novčića s likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog.

U budućim iskopavanjima istraživači namjeravaju ispitati i obližnje područje Sredozemnog mora. Zbog potresa koji su pogodili obalu između 320. i 1303. godine, dio hrama je nestao pod morem. Ranija iskopavanja već su otkrila mrežu tunela koji se protežu od jezera Mariout do Mediterana.

Tunel je dosad otkrio i neka blaga, uključujući pravokutni vapnenac i keramičke komade. Prema tadašnjem ministru za antikvitete, Zahiju Hawassu, otkriće grobnice Kleopatre i Marka Antonija bilo bi najvažnije arheološko otkriće 21. stoljeća, ali čak i ako to ne bude slučaj, otkrića unutar i izvan hrama su značajna, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak