Ona je reformatorica, modna ikona i liderica: Priča o najmoćnijoj ženi Katara Mozi Bint Nasser

1
Radiosarajevo.ba

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Sheikha Moza Bint Nasser Al-Missned, supruga bivšeg katarskog emira, šeika Hamada bin Khalife Al Thanija, modna je ikona na regionalnom i globalnom nivou i strastveni filantrop.

63-godišnja majka šeika Tamima bin Hamada Al Thanija, sadašnjeg katarskog emira, aktivno je uključena u promoviranje obrazovanja i drugih društvenih reformi u Kataru i širom svijeta.

Poznata je po tome što je bila predsjednica Katarske fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice (QF). Sheikha Moza Bint Nasser Al-Missned je također učestvovala u mnogim ključnim razvojnim projektima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Učestvovali romobil i automobil, jedna osoba povrijeđena

Kao predsjedavajuća Katarske fondacije (QF), koja je pokrenuta 1995. godine, Njeno Visočanstvo je nadgledala vodeći projekat Education City, obrazovno središte u kojem se nalaze neki od vodećih svjetskih univerziteta i institucija. Kampus od 12 kvadratnih kilometara ne sadrži samo obrazovne centre, već i tehnološke parkove, start-up inkubatore, kulturne institucije i lokalitete baštine. Qatar Foundation je takođe angažovan u brojnim naučnoistraživačkim i društvenim razvojnim projektima. Fondacija ima za cilj transformaciju Katara u društvo zasnovano na znanju tako što će iskoristiti potencijal njegovih ljudi.

U januaru 2003. Sheikha Moza je imenovana za specijalnog izaslanika UNESCO-a za osnovno i visoko obrazovanje zbog svoje posvećenosti i upornosti u promociji obrazovanja. Ona radi s Ujedinjenim narodima na podršci globalnom obrazovanju i pokrenula je različite projekte uz njihovu koordinaciju, kao što su Međunarodni fond za visoko obrazovanje u Iraku 2003. i Fondacija Reach Out to Asia 2005., koja promovira obrazovanje u Aziji i na Bliskom istoku.

Richard Branson predstavio kurseve za osobe sa disleksijom: "Iz malih žireva rastu veliki hrastovi"

Jasno je da je Sheikha Moza snažan zagovornik globalnog prava na obrazovanje. Njeno visočanstvo je jednom rekla "dajte mi 10 razloga zašto obrazovanje svjetske djece koja ne pohađaju školu može čekati, a ja ću vam dati 10 miliona razloga zašto ne može."

Fondacija Obrazovanje iznad svega , koju je 2012. pokrenula Sheikha Moza, objedinjuje sve njene međunarodne programe pod jednim kišobranom. To uključuje Al-Fakhoora, Educate A Child, PEIC (Zaštiti obrazovanje u nesigurnosti i konfliktu) i ROTA (Dosegnite do Azije). Kao predsjednica fondacije, Njeno Visočanstvo ima za cilj da smanji broj djece koja ne pohađaju školu i pruži kvalitetno obrazovanje najteže dostupnoj djeci. Njeni napori su u nadi da će pokrenuti globalni pokret koji se fokusira na područja pogođena siromaštvom, katastrofama i sukobima.

Ko je zapravo Sheikha Moza?

Rođena je 8. augusta 1959. godine u primorskom gradu Al Khor, koji se nalazi u sjevernom Kataru. Ona je kćerka Nasera bin Abdulaha Al-Missneda, koji je bio značajan katarski biznismen i političar. Bio je opozicioni lider tokom vladavine šeika Kalife bin Hamada bin Abdulaha Al Tanija.

Šezdesetih godina prošlog vijeka Nasser bin Abdullah Al-Missned je sebi i svojoj porodici napravio nevolje kada je javno zagovarao pravedniju raspodjelu bogatstva među stanovništvom Katara. To je dovelo do njegovog hapšenja. Nakon što je pušten 1964. godine, on i njegova porodica preselili su se u Kuvajt gdje je vođa ostao u samonametnutom egzilu.

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Rane godine Moze bint Naser protekle su u Kuvajtu i Egiptu. Nasser bin Abdullah Al-Missned i njegova porodica vratili su se u Katar 1977. godine, gdje je Moza bint Nasser bila udata za šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, tadašnjeg prijestolonasljednika Katara, a ona je postala druga od njegove tri žene.

U početku, Moza bint Nasser je vodila tradicionalan život poput drugih supruga monarha na Bliskom istoku, ali od 1995. godine, nakon što je režim njenog muža počeo beskrvnim državnim udarom, njeno učešće u javnim poslovima se povećalo, mnogo za boljitak njene zemlje.

Od 1995. Sheikha Moza bint Nasser vodi Katarsku fondaciju za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice kao predsjedavajuća, organizaciju koju je suosnivala zajedno sa svojim suprugom. Organizacija je osnovana tek 1995. godine.

Inicijative neprofitne organizacije na čelu sa državom, kako navode iz organizacije, orijentisane su na obrazovanje, nauku i istraživanje i razvoj zajednice. Njegov jedan od najvažnijih projekata je Education City, koji je centar akademske izvrsnosti i u njemu su smješteni ogranci poznatih međunarodnih univerziteta i institucija. Ne bi bilo pretjerano reći da je Moza bint Nasser pokretačka snaga ove inicijative.

Njena uloga predsjedavajuće Silatech-a, organizacije koja se bavi otvaranjem radnih mjesta i drugih ekonomskih prilika za mlade ljude u arapskom svijetu, osnovan je 2008. godine, a bavio serazvojem malih i srednjih preduzeća, te zagovaranjem politika iz oblasti posla.

Dinamična dama, koja se prikladno može opisati kao oličenje klase, gracioznosti i elegancije, ujedno je i predsjednica Vrhovnog vijeća za porodična pitanja od 1998. godine, iste godine kada je formirana ova institucija katarske vlade sa ciljem jačanja uloge porodica.

Milijarderka i majka sedmoro djece također je predsjednica Medicinskog i istraživačkog centra Sidra od 2016. godine, koji je pokrenut na inicijativu Katarske fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice. To je bolnica za žene i djecu sa 400 kreveta , osim medicinskog edukativnog i biomedicinskog istraživačkog centra. Institut se nalazi u Dohi, glavnom gradu Katara.

Njena inicijativa rezultirala je otvaranjem Dječjeg kanala Al Jazeere 2005. godine. Postigla je priznanje među 100 najmoćnijih žena Forbesa (rang 74). Ona je također i predsjednica Upravnog odbora Fondacije arapske demokratije od osnivanja nevladine organizacije 2007. godine.

Njeno drugo ime je posao

Godine 2008. Moza bint Nasser postala je i poslovna žena kada je osnovala Qatar Luxury Group. Prema profilu kompanije na LinkedIn-u, grupa je stvorena da izgradi i podstiče luksuzne brendove u modnom, ugostiteljskom i životnom sektoru za međunarodnu publiku. Ona također ima 100 posto udjela u Le Tanneur & Cie, jednom od vodećih igrača u francuskoj industriji kožne galanterije, zbog čega je vlasnica kompanije.

Ali Sheikha Moza nije samo ikona u svijetu biznis žena u zemljama Zaliva. Ona je svjetska modna ikona, čije odjevne kombinacije nerijetko dostižu i do 20.000 dolara po komadu, a svjetske kuće poput Valentina, Givenchy i drugih su njeni izbori. Vogue je proglasio jednom od pet najbolje odjevenih žena na svijetu.

Sheikha Moza trenutno služi kao počasni predsjedavajući Fashion Trust Arabia, koji su osnovali Tania Fares i Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani uz njeno pokroviteljstvo. Neprofitna inicijativa, pokrenuta 2018. godine, posvećena je "njegovanju talenata za dizajn širom regije MENA".

Ako bismo opisali profesiju šeike Moze bint Naser , moglo bi se reći da je uspješna poslovna žena, iako je mnogo više od toga.

Ona je istinski lider, graditeljica institucija i veliki reformator obrazovanja i društva za svoju zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak