Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

0
A. Be.
Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?
Foto: Pexels / Moda mora postati održiva!

Koliko puta nas je iz izloga privuklo šarenilo tkanina, novih čizama, torbi i svih odjevnih predmeta koje tako silno želimo imati? Svaki put kada prolazimo pored blještavih modnih reklama, nemoguće je da ne zastanemo i pomislimo kako moramo imati baš tu stvar da bi upotpunili svoj outfit.

Tekstilna industrija je daleko od blještavih svjetala bilboarda koje krase velike gradove u svijetu, zatrpane reklamama modnih kuća, onih najpoznatijih, ali i onih manje poznatih u svijetu mode koja je počela pratiti dinamiku modernog svijeta.

Brza moda (Fast Fashion) je termin koji u svom imenu nosi opis.

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Ona je moda koja je brza, jeftina, možda nižeg kvaliteta, ali uvijek u trendu za naslovnice modnih časopisa ili jesenju šetnju ulicama grada u stilu runwaya.

Pretpostavlja se prema podacima da je u Sjedinjenim Američkim Državama, brza moda generisala više od 41 milijardu dolara (oko 71 milijardi KM) u 2023. godini, a da će se taj trend nastaviti do 2030. godine kada će iznositi oko 60 milijardi dolara (oko 105 milijardi KM).

Brza moda raste sve više, kako u proizvodnji, tako i profitu, a njen konačni uticaj nije samo na naš izgled. Sve više se govori o tekstilnom otpadu koji zbog brzine mijenjanja trendova, jeftinih materijala i drugih faktora, zagađuje okolinu ne samo krajnjim produktom, već i samom proizvodnjom.

Bezvremenska elegancija: Ove tri boje bi svaka žena trebala imati u svom ormaru

Bezvremenska elegancija: Ove tri boje bi svaka žena trebala imati u svom ormaru

Često se u ovaj kontekst dovode i radnička i ljudska prava koje često budu kršena tokom proizvodnje odjeće i obuće.

Nove generacije se odlučuju da svoje modne navike usmjere prema drugim izvorima koji su održivi, jeftiniji i bolji za okolinu.

Kontroverznost brze mode

Brza moda više nije pitanje, ona je kontroverzna tema koja svake godine bude u izvještajima različitih organizacija. Jedan od njih je i UNEP izvještaj za 2023. godinu koji govori da je brza moda i modna industrija jedan od najvećih zagađivača okoline kroz emisije ugljen-dioksida, a procent iste je oko 10 posto.

Prekomjerna potrošnja poliesterskih derivata u modnoj industriji je jedan od problema, a pretpostavlja se da to nije jedina upotreba fosilnih goriva u ovoj industriji. Oko 50 posto odjeće i obuće je napravljeno većinom od poliestera.

Moda mora postati održiva!
Foto: Pexels: Moda mora postati održiva!

Proizvodnja odjeće i obuće zavisi od potražnje i potrošnje, koja se sa smanjenim cijenama za brzu modu, rapidno povećava, a nakon potrošnje, dolazi vrijeme za otpad jer današnja modna industrija nas uči da kada dođu novi trendovi - vrijeme je da odbacimo stare krpice.

Pa, šta su nam rješenja?

U svijetu danas, postoje mnoge forme kako spriječiti prekomjernu konzumaciju, ne samo tekstilne industrije, već svih. Ali tekstilna je ona industrija koja ne planira da se zaustavi na samo jednim čizmicama za ovu zimu, tako da postajemo konzumenti/ce, ako ništa barem reklama.

Moda mora postati održiva!
Foto: Pexels: Moda mora postati održiva!

Kako unaprijediti svoj stil prema novim trendovima, a ne uništiti planetu?

Već postoje ideje koje možemo upotrijebiti danas! Osim da se "zarovimo" u orman i pronađemo stvari na koje smo zaboravili, a ponovno su "in", kao što su sakoi sa jastučićima za ramena (znam, ponekad se vraćaju ne tako dragi trendovi), možemo kupiti odjeću koja se nalazi u second-hand radnjama, na dobrotvornim aukcijama ili jednostavno pretragom oglasa gdje se korisnici/ce rješavaju svog "modnog arsenala" za ovu godinu.

Neki novac će ostati u džepu, a dobit ćemo baš ono što tražimo!

Osim toga, postoje i koncepti poput upcycling fashion, koji se temelji na procesu ponovne upotrebe ili prenamjene materijala i odjevnih predmeta koji se transformišu u nove "krpice".

Šta je apcikliranje odjeće, zapravo?

Ovo je jedan od održivih procesa koji čine materijale dugovječnim, preveniraju prekomjerni tekstilni otpad i smanjuju potražnju za brzom modom.

Osim što doprinosi očuvanju okoline, ovaj trend pomaže modnim dizajnerima i dizajnerkama koji nisu dijelom modnih kuća da svoje, često kvalitetnije i bolje odjevne predmete, promovišu ili unaprijede novim tehnikama.

Jedna od njih je i prenamjena odjeće kroz umjetnost, gdje često vidimo da mladi modni umjetnici i umjetnice slikaju različite motive na starijim tkaninama ili odjeći.

Samim time, pomažemo održivosti i ovog dijela mode koji često bude zapostavljen, a kreativnost umjetnika i umjetnica koji rade samostalno potisnuta slabom potražnjom za njihovim kreacijama.

Jedan od njih je i Daniel Silverstein iz Brooklyna koji je otvorio svoju radnju apciklirane odjeće, te promoviše zero-waste u svijetu mode. Njegov brand je unikatan, moćan, a radi na inkluziji ljudi raznih grupa koji se trebaju osjećati dobro u odjevnim kombinacijama, ali i svojoj koži. 

Inkluzivniji modni pejzaž i ekosistem će izroditi nove generacije modnih dizajnera i dizajnerica koji će biti osnaženi da kreiraju trendove, odjeću, obuću, ali i sačuvaju okolinu uz pomoć nas kao konzumatora/ica. 

Kao konzumatori/ce mode, svoje dnevne detalje možemo upotpuniti vintage ogrlicama, komadima odjeće i tkanine koje možemo kombinirati bez obzira na dizajn, detalje ili vrstu tekstila koji je korišten, stvarajući tako jedinstveni stil.

No, postoje i dileme oko vida apciklirane odjeće zbog kompleksnosti samog procesa za mnoge konzumente i konzumentkinje, a to je nemogućnost proizvodnje ili dugotrajnost procesa za preuređenje odjeće i obuće. Također, dostupnost određenih materijala može biti izazov, a gotova reciklirana odjeća je često nedostupna ili skupa.

Moda mora postati održiva!
Foto: Pexels: Moda mora postati održiva!

Ali, apciklaža mode pokazuje trend rasta među novim generacijama koje su sve više zabrinute za ekologiju. Trend bi, barem po sadašnjim naznakama, mogao postati budućnost u kojoj će se tradicionalne metode prekomjerne proizvodnje zamjeniti sporijom modom, koja će se kao prije, prenositi iz generacije u generaciju.

Ukoliko imate višak odjeće koji vam smeta u ormarima, nju ne bacajte, čak ni ako ne želite probati apciklaži mode. Odjeća koja je iskoristiva, dobra i bez previše oštećenja uvijek može biti donirana ljudima u potrebi koji će sigurno cijeniti tu gestu. 

Mjesto u Sarajevu i Bosni i Hercegovini gdje možete donirati odjeću i obuću za ljude u potrebi jeste Pomozi.bahumanitarna organizacija koja prikuplja i takav vid donacije. Važnost doniranja odjeće leži, osim u humanoj noti, i u osnaživanju lokalne zajednice kroz takve aktivnosti. 

Osim toga, postoje projekti kao što je ormarić, te aplikacija gdje korisnici i korisnice mogu prodavati, mijenjati i kupovati odjeću i obuću koju više ne žele ili ne mogu nositi.

Moda kakvu danas poznajemo mora doživjeti transformaciju
Foto: YouTube/Screenshot: Moda kakvu danas poznajemo mora doživjeti transformaciju

Ubrzajmo stil sporom modom

Sa svim argumentima koji se redaju protiv pomodarstva brze mode, mnogi dizajneri i dizajnerice su ponudile svoje rješenje koje se temelji na održivosti - našeg stila, ali i okoline, kreirajući ponovo sentimentalnu vrijednost odjeće koju smo izgubili prateći plakate modnih ikona koji sa novim dodacima svaki dan zasjenjuju pravu poentu osobnog stila koji treba biti unikatno naš, sa starim ili novim odjevnim predmetima.

Najbitnije od svega je da se u njima osjećamo dobro, zadovoljno i ispunjeno za svaki novi dan u kojem možemo osvojiti, ali i spasiti svijet malim koracima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije