Predsjednici SAD-a, Egipta i Katara objavili važnu izjavu: Oglasilo se MVP BiH

2
I. M.
Predsjednici SAD-a, Egipta i Katara objavili važnu izjavu: Oglasilo se MVP BiH
FOTO: AA / Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Lideri triju zemalja iz svijeta objavili su zajedničku izjavu u kojoj traže hitnu pomoć ljudima koje pate u Gazi, taocima i njihovim porodicama. 

Zajedničku izjavu su potpisali predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, predsjednik Arapske Republike Egipat Abdel Fattah el-Sisi i amir države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al Tani.

U izjavu navode da je vrijeme da se donese hitna pomoć ljudima koji pate u Gazi, kao i taocima i njihovim porodicama. Došlo je vrijeme da se zaključi prekid vatre i dogovor o oslobađanju talaca i zatočenika. 

Ubica Mirza Duran se družio sa Berberovićem i Frelihom: Povezani s ubistvima četiri žene u Sarajevu

Ubica Mirza Duran se družio sa Berberovićem i Frelihom: Povezani s ubistvima četiri žene u Sarajevu

"Nas troje i naši timovi smo neumorno radili tokom mnogo mjeseci na sklapanju okvirnog sporazuma koji je sada na stolu i ostaju samo detalji implementacije za zaključenje. Ovaj sporazum je zasnovan na principima koje je izneo predsednik Biden 31. maja 2024. godine i koje je potvrdio Rezolucija Vijeća sigurnosti UN 2735.

Nema više vremena za gubljenje niti opravdanja bilo koje strane za dalje odlaganje. Vrijeme je za oslobađanje talaca, početak prekida vatre i provedbu ovog sporazuma. Kao posrednici, ako je potrebno, spremni smo da iznesemo konačni prijedlog premošćavanja koji rješava preostala pitanja implementacije na način koji ispunjava očekivanja svih strana", stoji u zajedniočkoj izjavi. 

Izjava izraelskog ministra šokirala svijet: 'Moralno i opravdano da se blokira slanje hrane u Gazu'

Izjava izraelskog ministra šokirala svijet: 'Moralno i opravdano da se blokira slanje hrane u Gazu'

Navedeno je da su lideri pozvali obje strane da nastave hitnu diskusiju u četvrtak, 15. augusta u Dohi ili Kairu, kako bi se zatvorile sve preostale praznine i otpočele implementacije sporazuma bez daljeg odlaganja. 

Povodom zajedničke izjave lidera SAD-a, Egipta i Katara oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH)

U kratkoj reakciji su poručili da Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine snažno podržava zajedničku izjavu predsjednika Joea Bidena, predsjednika Abdel Fattah El-Sisija i Amira Sheikha Tamima bin Hamada u kojoj se govori o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi. 

"Ponavljamo njihov poziv na brzu i odlučnu akciju kako bismo donijeli prijeko potrebno olakšanje patnjama", poručili su iz MVP-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije