Bijela kuća nagovještava primirje u Gazi: "Bliže smo nego što smo ikada bili"

1
AA
Bijela kuća nagovještava primirje u Gazi: "Bliže smo nego što smo ikada bili"
Foto: EPA - EFE / John Kirby

Izrael i Hamas su blizu postizanja primirja u Pojasu Gaze, izjavio je u srijedu zvaničnik Bijele kuće.

"Postoji dobar prijedlog pred obje strane i one moraju prihvatiti taj prijedlog kako bismo to mogli sprovesti. Bliže smo nego što smo ikada bili", rekao je novinarima savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Kirby.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) vjeruju da obje strane "moraju da urade posljednji dio posla" kako bi došlo do zaključivanja.

Kako se zarađivalo u Jugoslaviji: Među najbogatijima nije se našao nijedan političar

Kako se zarađivalo u Jugoslaviji: Među najbogatijima nije se našao nijedan političar

Američki predsjednik Joe Biden rekao je 31. maja da je Izrael predstavio sporazum u tri faze kojim će se okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Više od 39.600 Palestinaca je ubijeno otkako je Izrael pokrenuo brutalni napad na Gazu 7. oktobra nakon napada palestinske grupe otpora Hamasa.

Turska podnijela službeni zahtjev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Turska podnijela službeni zahtjev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Napad je izazvao podizanje regionalnih tenzija, a najnovija eskalacija dogodila se prošle srijede kada je politički šef Hamasa Ismail Haniyeh ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu, dan nakon što je u izraelskom napadu u predgrađu Bejruta ubijen viši vojni komandant libanske grupe Hezbollah.

Kirby je rekao da su SAD uključene u intenzivnu diplomatiju kako bi spriječile širu eskalaciju na Bliskom istoku i da "izuzetno pažljivo prate događaje između Irana i Izraela".

Ponavljajući da SAD ne žele eskalaciju sukoba, Kirby je rekao da je Washington prenio značajne kapacitete u regiju i da će braniti Izrael ako bude napadnut.

"Ako Iran krene naprijed, kao što su više puta ponavljali da hoće, mi ćemo se uvjeriti da smo spremni braniti Izrael u vlastitim interesima i vjerujemo da će prilagođavanje položaja snaga koje je naredio predsjednik i pod vodstvom ministra odbrane (Lloyda Austina) devesti u dobru poziciju da to učinimo", rekao je Kirby.

Pentagon je u petak objavio da će SAD rasporediti dodatna vojna sredstva na Bliskom istoku prije moguće odmazde Irana protiv Izraela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije