Nevjerovatno otkriće u morskim dubinama: Pronađen puž koji je težak 18 kg

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno otkriće u morskim dubinama: Pronađen puž koji je težak 18 kg

Može doseći veličinu usporedivu s Border Colliejem, a njegov masivni oklop izaziva divljenje istraživača i kolekcionara diljem svijeta.

U vodama zapadne i sjeverne Australije krije se pravi morski div – australski trubač (Syrinx aruanus), najveći puž na svijetu i najveći živi školjkaš. Ovaj morski predator, koji živi na morskom dnu, može doseći veličinu usporedivu s Border Colliejem, a njegov masivni oklop izaziva divljenje istraživača i kolekcionara diljem svijeta.

Prema nedavnim istraživanjima, mekušci su evoluciju započeli kao mali ravni puževi prekriveni šiljatim oklopom. S vremenom su razvili nevjerovatne oblike i veličine, od minijaturnih mikro-mekuša kao što je Angustopila dominikae, koji može stati deset puta u oko igle, do gigantskog australskog trubača.

Ljudi skupljali rukama ribe iz presušene rijeke i plakali: "Ovdje se život gasi"

Ova vrsta morskog puža dugačka je i do 91 centimetar, a težina mu može doseći nevjerojatnih 18 kilograma. Podizanje ovog stvorenja moglo bi se usporediti s podizanjem automobilske gume.

Zanimljivo, australski trubač nije samo pasivni stanovnik morskih dubina, već i opasan predator. Njegova omiljena hrana su veliki mnogočetinaši, odnosno vrste crva poput Polyodontesa, Loimie i Diopatre.

Terenska promatranja provedena 2000. godine na blatnim pješčanim sprudovima zaljeva Withnell u zapadnoj Australiji otkrila su kako ovi divovski puževi koriste svoju dugu trompu (proboscis) kako bi se domogli crva koji žive u dugim tunelima ispod površine. Istraživači su tada zabilježili duljinu jednog od tunela od čak 57 centimetara.

Lovi crve

"Posjedovanje duge i rastezljive trompe od presudne je važnosti za lov na ove velike crve, koji se mogu povući duboko u svoje tunele", navode autori istraživanja. Kod nekih promatranih primjeraka puževa, trompa je bila produžena najmanje 25 centimetara u tunele crva, što omogućava puževima da dođu do plijena skrivenog duboko ispod sedimenta.

Iako može djelovati zastrašujuće, australski trubač ima i svoju umjetničku stranu. Prazne školjke ovog divovskog puža već dugo su cijenjene kao kolekcionarski predmeti.

U prošlosti su se koristile za nošenje vode, a ujedno su poslužile i kao glazbeni instrument – truba, prema čemu je ova vrsta dobila i ime.

Od najvećeg puža na svijetu do puževe školjke kao instrumenta, ljudska kreativnost nastavlja pronalaziti zanimljive načine korištenja prirodnih resursa, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak