Nevjerovatna staklena kuća koja se obavija oko živog visokog stabla usred guste šume

1
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna staklena kuća koja se obavija oko živog visokog stabla usred guste šume

Zašto graditi klasičnu kućicu na drvetu ako možete izgraditi prekrasnu staklenu kuću koja se obavija oko cijelog stabla? Arhitekt Aibek Almassov u saradnji s uredom A. Masow Architects, planira realizirati ovu ideju u šumi Almaty, Kazahstan. On koncept kućice na drvetu dovodi do ekstrema tako što potpuno obavija živo stablo sa staklenom fasadom.

Željeli smo spojiti mogućnosti modernog industrijskog dizajna i prirodnog bogatstva i ljepote", rekao je arhitekt za Woodz, prenosi Jutarnji.hr.

Naručio ju je 38-godišnji poslovni čovjek koji je želio dom za dvoje ljudi i mjesto koje će mu omogućiti duhovni i kreativni razvoj. Prije svega, kuća je dizajnirana da pruži prostor u koji se može pobjeći od stresne gradske svakodnevice.

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Najusamljenija kuća na svijetu: Izgrađena je u stijeni, a napuštena već 100 godina

Pravi problem je bio pronaći nekoga ko je to doista voljan platiti i izgraditi. U igri su bila dva investitora, a jedan od njih ima tvornicu stakla i solarnih panela, pa je naravno bio zainteresiran za ovaj projekt.

A. Masow Architects: Staklena kuća

Kuća će se graditi od metalnih stupova, gipsanih ploča, betonskih i drvenih podova. Stubišta će vijugat oko stabla kao središnjeg stupa tornja. Sadržavat će potpuno ostakljenu i cilindričnu strukturu kako bi se omogućio pogled na šumu od 360 stupnjeva. Penjanje uz stepenice u ovoj neobičnoj kući moglo bi se usporediti s fazama duhovnog pročišćenja, prosvjetljenja i usklađivanja s okolinom.

Foto: Printscrean: Staklena kuća

Što je najvažnije, staklena kuća neće biti štetna za okoliš i kako Almassov objašnjava: "Ovo je prilika da pobjegnete iz sparnih betonskih kutija i osjetite jedinstvo s prirodom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak