Nesvakidašnji slučaj u muzeju: Radnik bacio umjetničko djelo u smeće

1
Radiosarajevo.ba
Nesvakidašnji slučaj u muzeju: Radnik bacio umjetničko djelo u smeće

Umjetnost zaista leži u očima posmatrača. U LAM muzeju u Holandiji, tehničar za lifte nedavno je zamijenio umjetničko djelo za prazne limenke piva koje su pripadale smeću.

Umjetničko djelo, koje je stvorio francuski umjetnik Alexandre Lavet, nosi naziv "Sve lijepe trenutke koje smo proveli zajedno" i na prvi pogled izgleda kao dvije prazne limenke piva.

Međutim, nakon pažljivijeg pregleda, "ove udubljene limenke su pomno ručno oslikane akrilnim bojama, pri čemu je svaki detalj pažljivo replikuju."

Priča o hrabrosti i humanosti u BiH: Damira poklanja dom i zemlju porodici pogođenoj poplavama

Greška je bila laka za napraviti, s obzirom na to da djelo nije bilo izloženo u tradicionalnom galerijskom okruženju. Umjesto toga, limenke su bile izložene unutar staklenog okna lifta muzeja, kao da su ih ostavili radnici na gradilištu.

"Tema naše kolekcije je hrana i potrošnja," rekla je Sietske van Zanten, direktorica muzeja. "Naša umjetnost ohrabruje posjetitelje da svakodnevne predmete vide na nov način. Izlažući umjetnička djela na neočekivanim mjestima, pojačavamo ovo iskustvo i držimo posjetitelje u pripravnosti."

@vice

easy mistake to make tbf

♬ original sound - VICE

Muzej je izjavio da neće poduzimati nikakve korake prema tehničaru, koji je radio umjesto redovnog zaposlenika.

"On je samo mislio da radi svoj posao," rekla je Sietske van Zanten. "Na neki način, to je svjedočanstvo o efektivnosti umjetnosti Alexandre Lavet."

Limenke piva su na kraju spašene iz smeća, gdje su pronađene neoštećene. Sada su izložene u tradicionalnom okruženju—jer, objasnio je kustos Elisah van den Bergh, "Željeli smo im dati trenutak u centru pažnje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak