NASA je izumila kako proizvesti hranu od zraka: Mogla bi nahraniti milijarde

Radiosarajevo.ba
NASA je izumila kako proizvesti hranu od zraka: Mogla bi nahraniti milijarde

Vjerojatno ste čuli za izraz: ne može se jesti zrak. Mada je ta izreka vrijedila hiljadama godina, izgleda da smo došli do tog stepena razvoja nauke i tehnologije da možemo reći kako ona više baš i ne stoji, prenosi Index.hr.

Naime, kompanija iz Finske zanimljivog naziva Solar Foods (Solarna hrana), planira uskoro na tržište plasirati novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i električne, odnosno solarne energije, piše World Economic Forum.

Radi se o visoko proteinskom sastojku, nalik brašnu, koji sadrži 50 posto bjelančevina, 5 do 10 posto masti i 20 do 25 posto ugljikohidrata. Navodno izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jednim od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

Kako se proizvodi?

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljik, dapače koristi stakleničke plinove kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz zraka, a zatim ga kombinira s vodom, manjom dozom hranjivih tvari i vitaminima. Pomoću 100 posto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije Fortum, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onome pomoću kojeg se, primjerice, proizvodi kvasac.

Solar Foods tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina “oslobođena poljoprivrednih ograničenja” jer finalni proizvod ne ovisi o obradivoj zemlji, količini padavina ili povoljnim vremenskim prilikama.

Ako ste pomislili da se radi o takozvanom prodavanju magle, odnosno o promociji neozbiljne kompanije, treba napomenuti da ova kompanija već sarađuje s Europskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju izvan našeg matičnog planeta, a sama ideja iza Soleina dolazi od NASA-e, svemirske agencije koja također vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uvjeti onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Blagodat za problem globalnog zatopljenja

Već je mnogima poznato koliki utjecaj ima industrija proizvodnje mesa (govedine, peradi, svinjetine i ribe) na naš planet. Ona je jedan glavnih pokretača klimatskih promjena, zagađenja okoliša, gubitka staništa za divlje životinje i nastanka bolesti otpornih na antibiotike. Uzrokuje sječu prašuma zbog ispaše stoke, zagađenje prilikom tvorničkog uzgoja stoke i biljaka, poremećaj prirodnog lanca prehrane i pretjeranu upotrebu antibiotika kod životinja.

Stoga industrija proizvodnje proteina dobivenog iz dva obnovljiva izvora, CO2 i sunčeva svjetlost, može istodobno smanjiti uništavanje našeg planeta i ponuditi dugoročno rješenje za jednu od najosnovnijih prehrambenih potreba.

Kompanija Solar Foods planira 2021. godine plasirati Solein na tržište i proizvoditi dva miliona obroka godišnje. Vjeruje da bi prihodi do 2023. mogli narasti i do 1,2 milijarde dolara. Smatra da bi do 2050. mogla nahraniti 9 milijardi ljudi, u sklopu tržišta proteina koje vrijedi oko 500 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak