Napravite krofne prema staroj kuharici

Radiosarajevo.ba
Napravite krofne prema staroj kuharici
Danas je Međunarodni dan krofni, stoga smo sa vama odlučili podijeliti recept za najbolje domaće krofne iz jedne stare kuharice.

Sastojci:

    1 kg brašna
    600 ml mlijeka
    pakovanje kvasca(50 g)
    3 kašike masti (ili ulja)
    4 kašike šećera
    kašičica soli
    2 kašičice šećera
    2 žumanca

Priprema:

1. U mlako mlijeko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. U većoj posudi umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Pomiješati sastojke pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamijesiti tijesto tako da se ne lijepi za ruke, pa ga ostaviti da odstoji 20-30 minuta.

2. Poslije 30-ak minuta tijesto ponovo premijesiti i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (otprilike 7-8 mm).

3. Početi vaditi krofne čašom, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Zagrijati ulje na umjerenoj temperaturi. Prije prženja krofne još malo rastanjiti oklagijom i ostaviti da odstoje.

4. Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne možete uvaljati u šećer u prahu ili u čokoladu, pa poslužiti tople. Možete ih i zaliti preljevom po želji.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak