Kuhar hrvatske reprezentacije otkrio što igrači jedu u Kataru: 'Ovo im nikad ne pripremam...'

2
Radiosarajevo.ba
Kuhar hrvatske reprezentacije otkrio što igrači jedu u Kataru: 'Ovo im nikad ne pripremam...'

Tomica Đukić, glavni kuhar hrvatske reprezentacije, već sedam godina putuje s hrvatskom reprezentacijom po svijetu, a za portal Dobra hrana otkrio je što igrači jedu u Kataru.

Primjerice, na dan utakmice protiv Maroka hrvatski nogometaši pojeli su obilan doručak, koji je uključivao meso i tjesteninu, ali uglavnom slijede mediteransku prehranu. To znači da sve mora biti pripremljeno na maslinovom ulju i bez puno začina, samo uz sol i papar.

"Njihov dnevni jelovnik baziran je na crvenom i bijelom mesu. Poslužujemo im teletinu, junetinu, piletinu i puretinu, a moraju imati dostupnu i ribu. To je uvijek bijela riba, poput orade ili brancina, a nerijetko i losos", kaže kuhar.

Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90

Edin Džeko: Niko nije vjerovao u pobjedu Hrvatske i zato je još slađa

Velika pažnja posvećuje se i povrću. Nogometaši svaki dan moraju imati na jelovniku kuhano ili pečeno povrće.

Iznimno se pazi na sigurnost hrane

"Također, juhe su neophodne. Sportaši moraju konzumirati namirnice bogate vlaknima, pa koristimo puno cvjetače i brokule. Uvijek im skuhamo nešto za jelo na kašiku da se okrijepe, ali nikada one pripremamo grahorice, koje mogu izazvati probavne smetnje", rekao je Đukić.

Hrvatski kuhar tvrdi da se maksimalno pazi na sigurnost te sve namirnice koje se koriste moraju imati deklaraciju, tačan datum proizvodnje i naznačen datum do kojega se mogu upotrijebiti.

"Nikada ne kupujemo namirnice na veliko jer nikad ne znate što ćete dobiti. Sve mora biti što svježije. Idemo toliko daleko kada je u pitanju svježina namirnica da u blagovaonici, odnosno sali gdje se jede, postavljamo i improvizirane stanice za doradu pojedinih jela. Tako završavamo njihov rižoto, a ponekad i tjesteninu", objasnio je.

FIFA donijela šokantnu odluku: Kraj snova za legendarnog sudiju, suspendovan do kraja Mundijala

Hrvatski kuhar tvrdi da se maksimalno pazi na sigurnost te sve namirnice koje se koriste moraju imati deklaraciju, tačan datum proizvodnje i naznačen datum do kojega se mogu upotrijebiti.

"Nikada ne kupujemo namirnice na veliko jer nikad ne znate što ćete dobiti. Sve mora biti što svježije. Idemo toliko daleko kada je u pitanju svježina namirnica da u blagovaonici, odnosno sali gdje se jede, postavljamo i improvizirane stanice za doradu pojedinih jela. Tako završavamo njihov rižoto, a ponekad i tjesteninu", objasnio je.

Hrana se nikad ne prži u dubokom ulju

Na jelovniku nema previše slastica. Nađu se tu pokoja pita, štrudla ili biskvit, no prevladavaju voće i orašasti plodovi.

"Uvijek morate imati na umu da njihov organizam ne smijete previše zakiseliti niti ga ugojiti. Ponekad imamo i cheat day, čisto da zadovoljimo želju za konkretnijim stvarima, pa znamo pripremiti hamburgere ili krumpiriće, ali nikada ne pržimo u dubokom ulju, nego pečemo na vrući zrak", zaključio je Đukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak