Kako sušena paprika postaje omiljeni začin? Mnogi ne znaju za ovu činjenicu

1
Radiosarajevo.ba
Kako sušena paprika postaje omiljeni začin? Mnogi ne znaju za ovu činjenicu

Paprika je jako dugo vremena omiljeni začin koji se nalazi u kuhinjskim ormarićima širom svijeta – poznata po ubrizgavanju jela s dodanim ukusom.

Međutim, mnogi entuzijasti u hrani potpuno su zapanjeni saznanjem da egzotični crveni prah nije ništa drugo do mljevene i sušene paprike, poput onih svježih koje se hlade u ladici vašeg frižidera.

Mit o 'drvetu paprike' je razotkriven jer su bezbrojni pojedinci priznali da pretpostavljaju da je paprika potpuno zasebna vrsta začina, misteriozno pretvorena u vatreni prah koji svi poznajemo i volimo.

Kristijan Iličić na vrhu zloglasnog zatvora Sednaya: "Siriju čeka veliko čišćenje, ono je nužno"

Istina koja je otvorila oči izašla je na vidjelo kada je korisnica po imenu @simsimmaaz izašla na platformu društvenih medija X, ranije poznatu kao Twitter, kako bi prenijela svoje iznenađenje zbog otkrića. Ona je uzviknula: "Saznanje da je paprika samo sušena i zdrobljena crvena paprika bilo je zaista šokantno. Kao da ne znam zašto sam mislila da je negdje drvo paprike."

Izjava je odjeknula kod mnogih, što je izazvalo val sličnih otkrića - jedna osoba je priznala: "Nisam mislila da postoji drvo paprike, ali sam sigurno mislila da je to neka vrsta mješavine začina ili nešto slično što su samo usitnjali u prah ."

U međuvremenu, drugi je podijelio vlastitu kulinarsku iluziju: "Također sam mislio da postoji kari drvo i da je aleva paprika kombinacija začina." Jedan korisnik je dobacio: "Nisi tako loš kao ja koji nisam shvatio da je guacamole samo avokado. Uvijek sam mislio da je okus poznat."

Paprika se može praviti od raznih paprika, uključujući kajensku, bijelu papriku, alep ili slatku papriku. Proces uključuje sušenje paprike prije mljevenja u fini prah uz pomoć žbuke ili mljevenja začina.

Za one koji vole DIY začine, pravljenje vlastite dimljene paprike – omiljene za trljanje mesa i ranč preljeve – zahtijeva dimljenje paprika preko hrastovog drveta prije sušenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak