Poznati kuhar Nusret bio je siromašni klinac, jedan događaj je sve promijenio

1
Radiosarajevo.ba

Biftek košta 20 eura, ali ako vam ga posoli i posluži Nusret Gokče, najpoznatiji ugostitelj iz Turske, onda je cijena i do 800 eura.

Upravo toliko u svom najnovijem restoranu naplaćuje meso kuhar koga svi znaju pod imenom Salt Bea baš zbog specifičnog načina na koji soli meso prije pripreme.

Novi lokal otvorio je u Londonu i sada svi žele da probaju najskuplji biftek na svijetu, baš kao što sve interesuje da li je ovaj lik stvarno kulinarski genije ili samo dobar zabavljač.

U saobraćajnoj nesreći u Sarajevu povrijeđena pješakinja

"Nusret Gokče je sada velika faca, ali dokle će to da traje?", napisao je jedan kritičar još prije nekoliko godina i sad vjerovatno shvata koliko nije bio u pravu kad je sa negodovanjem pisao o momku iz Turske koji se proslavio po načinu na koji sprema bifteke.

Mladić bez novca

Nusret je rođen 1983. godine u Turskoj. Njegov otac je bio rudar, a sedmočlana kurdska porodica se žestoko borila da opstane zbog finansija. Tako je on napustio školu u 6. razredu i počeo da radi ne bi li pomogao porodici i nešto uštedeo.

To se desilo kada je napunio 26 godina pa je sa svim što je imao otišao u Buenos Aires i tamo je učio kako da radi sa odrescima od nekih od najboljih kuhara na svijetu.

Vratio se kući godinu dana kasnije i otvorio svoj prvi restoran Nusr-Et u istanbulskom naselju Etiler sa samo osam stolova i 10 zaposlenih.

Loading...

Brzo je upoznao Ferita Sahenka, turskog biznismena i navodno jednog od najbogatijih ljudi u Turskoj. Njegova finansijska podrška omogućila je Nusretu da se osamostali i proširi posao, pa danas ima 13 restorana širom svijeta i više od 600 zaposlenih.

Do 2017. Nusret je bio samo još jedan turski mesar koji se pretvorio u kuhara, čovjeka koji je na Bliskom istoku bio poznat po svojim vrhunskim restoranima sa roštiljom, ali onda se umiješao internet i napravio svoju magiju.

Tada je nastao "čuveni meme" na kome se vidi kako Nusret začinjava meso na svoj "senzualan" način, držeći ruku poput labudovog vrata i sada ima 38 miliona pratilaca na Instagramu i vrijedi milione.

Loading...

Na snimcima za mreže, ali i u svojim restoranima Nusret miluje i šamara meso, isjecka ga precizno kao hirurg, a zatim ga posipa solju na način koji je postao viralan. Ostalo je historija u kojoj ovaj Turčin zna da dobro naplati svaki komad mesa koji prodaje.

Kralj mesa

Danas on ima 38 godina, a ljudi ga uveliko prepoznaju na ulici i zovu ga "kraljem mesa".

Mnogi se pitaju kako mu je sve to pošlo za rukom jer nekada su kuhari morali da imaju gledane tv emisije, i da se iznova dokazuju.

A Nusret je sve to postigao sa snimcima kraćim od 30 sekundi u kojima posipa so po mesu i danas u svojim lokalima gosti Leonarda Di Caprija, Jasona Stathama, Beyoncé, i naplaćuje im po 50 eura samo za predjelo.

On kaže da je tajna njegovog uspjeha u tome da radi 20 sati dnevno, piše Noizz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak