Jeste li čuli za pravilo '15 sekundi' u Lidlu? Stručnjaci otkrivaju

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za pravilo '15 sekundi' u Lidlu? Stručnjaci otkrivaju

U današnjem brzom i digitaliziranom svijetu, trgovci se suočavaju s izazovima prilagođavanja svojim kupcima koji traže brže i efikasnije usluge.

Prema mišljenju stručnjaka iz industrije, pravilo od 15 sekundi na blagajnama u supermarketima i diskontima postaje ključno za zadržavanje kupaca i uspjeh na tržištu.

Stručnjaci ističu da je za uspjeh maloprodaje nužno dramatično smanjiti vrijeme potrebno za plaćanje. "15 sekundi – ne bi trebalo trajati duže, pogotovo za mlade generacije koje su navikle na brzinu," ističe Theresa Schleicher, stručnjakinja za trgovinu na njemačkom Institutu za budućnost.

Luigi Soreca i Borjana Krišto imali prvi sastanak: Prva žena Vijeća ministara dobila jasne poruke

Studije i ankete u Njemačkoj otkrivaju da se trgovački lanci kao što su Aldi, Lidl, Rewe i Edeka moraju prilagoditi ovom trendu. Kupci koji čekaju dugo na blagajni često postaju frustrirani i u najgorem slučaju odlučuju ne vratiti se u tu trgovinu.

Plaćanje na blagajni predstavlja ključni trenutak kupovnog iskustva i njegovo poboljšanje može značajno utjecati na zadovoljstvo kupaca. U Kini, gdje je plaćanje pomoću prepoznavanja lica već široko prihvaćeno, izrazi lica poput osmijeha koriste se za brzu transakciju.

Stručnjaci također naglašavaju da trgovci moraju razmišljati o inovativnim uslugama kao što je preuzimanje veša za čišćenje nakon što kupci naruče namirnice online. "Konkurencija nije više samo pitanje. Danas je riječ o konkurenciji i suradnji u isto vrijeme,” dodaje Schleicher.

U Sjedinjenim Američkim Državama, mobilne aplikacije omogućuju putnicima na aerodromima kupovinu i plaćanje neposredno prije ukrcavanja na avion, sve bez potrebe za dodatnim koracima. Ovaj trend pokazuje kako bi se budućnost maloprodaje mogla razvijati prema još bržim i efikasnijim rješenjima za kupce.

U konačnici, pravilo od 15 sekundi može biti presudno za zadržavanje konkurentnosti i zadovoljstva kupaca u maloprodaji, a trgovci će morati nastaviti prilagođavati svoje usluge kako bi ispunili rastuće zahtjeve tržišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak