Je li ovo nova obećana zemlja za Bosance? Nije nam daleko: 'Plaća 4.000 KM, a niži je standard'

4
Radiosarajevo.ba

Život u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori... često je izazovan, posebno za samce koji se suočavaju s visokom cijenom života.

Jedan od njih, mladić koji radi kao analitičar podataka, podijelio je svoje frustracije na Redditu, istaknuvši kako njegova plata od 1.400 eura (2.800 KM) mjesečno ne pokriva troškove života kakav želi. Nakon što odbije stanarinu i režije, ostaje mu vrlo malo novca za druge životne potrebe.

"Nezadovoljan sam standardom u Hrvatskoj i htio bih otići u inozemstvo neko vrijeme. Također, cijeli život sam u Zagrebu i volio bih promijeniti okolinu dok sam još mlad", napisao je.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srbija na prodaju - 2,6 eura po glavi!

Zatražio je potom savjet od korisnika Reddita koji žive u inozemstvu.

Jedan od komentatora, pomalo iznenađujuće, savjetovao mu je da preseli u Rumuniju.

Lidl zapošljava: Poznata kompanija nudi posao u Sarajevu

"Prijatelj radi isti posao kao ti, samo s engleskim jezikom. Ima gotovo 2.000 eura (4.000 KM) neto plaće i šef mu je rekao da mu treba povećati plaću barem 20 posto jer je valjda ispod tržišne", napisao je jedan korisnik, prenosi Večernji.

Nizali su se i drugi komentari. Mnogi mu poručuju da ode u Nizozemsku.

"Nizozemska je super što se tiče posla, plus fora s poreznim olakšicama za strance prvih pet godina. Nažalost, velika nekretninska kriza te je stan jako teško pronaći. Nije nemoguće, ali izrazito teško", pišu.

Voditeljica Merima Šemić-Prguda napustila BiH: 'Prelijepo nam je, sve je drugačije od Balkana'

"Kad sam krenula raditi, dobila sam neku početnu plaću (za IT sektor) koja je skoro duplo veća nego pol tog kaj se nudi u Hrvatskoj kad pogledam oglase. Živim s dečkom i dijelimo troškove i nije jeftino, ali život u dvoje je toliko bolji od života sam kaj se tiče troškova", iskustvo je još jedne korisnice Reddita.

Foto: Privatni album: Merima Šemić-Prguda sa suprugom Adijem

I poznata TV voditeljica i novinarka iz Sarajeva Merima Šemić–Prguda napustila je prošle godine Bosnu i Hercegovinu.

Ona je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila da je okrenula novu stranicu u životu i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na televiziji.

Zanimljivo, donijela je odluku da život s porodicom nastavi upravo u Nizozemskoj, a u razgovoru za Radiosarajevo.ba podijelila je svoje prve dojmove, koje možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak