Japancima nije vruće ni na plus 40: Evo šta rade kako bi se spasili od visokih temperatura

1
Radiosarajevo.ba
Japancima nije vruće ni na plus 40: Evo šta rade kako bi se spasili od visokih temperatura

Ovih dana, kad se borimo s nemilosrdnom vrućinom, skloni smo misliti da je kod nas najgore, ali i druge zemlje se bore s jednako nesnosnim temperaturama. Među njima je i Japan, koji je kroz historiju bilježio još više stepeni, a nekad im se čak i tokom noći temperature nisu spuštale ispod 30.

I inače dosjetljivi stanovnici dalekog istoka protiv vrućina bore se na svojstven način. Baš bi njihove metode možda trebalo isprobati jer, pomnoću njih ne znoje, ne izgore, normalno pješače i obavljaju potrebne radnje na otvorenom uprkos visokim temperaturama.

Prije svega, ljeti ne izlaze bez suncobrana ili barem slamnatog šešira, koji biraju tako da paze da im obod prekriva kožu kako nebi izgodjela. Za razliku od Evropljana, Japanci ljeti biraju dugu prozračnu odjeću koja prekriva ruke i noge te ih tako dodatno štiti od štetnog djelovanja sunčevih zraka.

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

Kad je riječ o gadgetima, Japance ćete po vrućini moći vidjeti i kako nose mali ručni ventilator na baterije. Ova odlična i korisna spravica stane u svaku torbicu, a uz bocu vode kako bi čitavo vrijeme bili hidrirani tokom vrućina, narodu dalekog istoka među najvažnijim je sitnim dodacima ljeti.

Stranica savytokyo.com donosi i druge razlike u borbi protiv sunčevog zračenja između istoka i zapada, a među glavnima ističe činjenicu da je na istoku poželjnije zadržati svjetliji ten pa sunčanje uopće nije opcija. Sasvim suprotno, čini se sve da koža nebi potamnila, što sa sobom donosi i takozvano "fotostarenje" od čega se na istoku posebno klone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak