Doživjela poznu starost, a radila ove dvije stvari: Baka (117) otkrila tajnu dugovječnosti

0
Radiosarajevo.ba
Doživjela poznu starost, a radila ove dvije stvari: Baka (117) otkrila tajnu dugovječnosti

Svi želimo da živimo zdravim i sretnim životom, a Emma Morano je i uspjela u tome.

Rođena 29. novembra 1899 godine u Italiji, Emma Morano je živila 117 godina, te preminula u 2017. godini.

Ovim je Emma Morano postala posljednja živa osoba iz 19. stoljeća, a tek 12 ljudi na svijetu ikada je doživilo njene godine. 

Meteorolozi upozorili građane o nevremenu: Pratite uživo kretanje oluje koja dolazi u BiH

Osim što su medicina i nauka napredovale, postoje i navike kojima je ova vitalna starica produžila svoj životni vijek. 

Emma Morano je, kako navodi LADBible, živila jednostavnim životom, te jela čistu hranu i suzdržavala se od veza sa muškarcima. 

Baka ima 102 godine i otkriva tajnu svoje dugovječnosti: Ovu hranu nikada ne jede

U prošlom braku je pretrpila nasilje, smrt svog jedinog djeteta, više od 90 italijanskih vlada, te dva svjetska rata. Radila je u fabrici, a vjerovala je da joj je odluka da ostane sama nakon braka, dosta doprinjela da ostane zdrava i da doživi cijelo stoljeće godina. 

Emma je objasnila da brak nije bio "spoj nastao u Raju", ali da je bila zaljubljena u mladića koji je poginuo tokom Prvog svjetskog rata, te nikada nije bila zainteresirana za pronalazak novog partnera. 

U intervju za La Stampa novine u 2011. godini, tada najstarija osoba na svijetu, Emma Morano, navela je da se za svog prvog muža udala sa 26 godina, te da se susret desio neočekivano za nju. 

Baka napunila 102 godine, a ima nevjerovatno glatku kožu: Tajna je u sredstvu koje košta 7 KM

"On je bio neko odavde, sa jezera. Nisam željela da se udam za njega, ali me prisilo. Živjeli smo dvorište do dvorišta, te je jednom poslao svoju majku da me zove. Otišla sam tamo, a on je rekao 'Ako ti prsten pristaje, udaćeš se za mene, ako ne, ubiću te'", ispričala je za novine i dodala "Imala sam 26 godina. Udala sam se".

1938. godine, izgubila je prvorođeno dijete nakon samo šest mjeseci, te odlučila da se razvede godinu dana nakon tragičnog događaja. 

Rekla je da nije želila da "iko dominira nad njom". Emma je radila do 75 godine života, bila je "sretna sa svojim životom", te nije imala većih zdravstvenih tegoba. 

A kako je održavala zdravlje i vitalnost?

Kaže da joj se dan sastojao od nečega što danas zovu superhrana

Jaja i grappe, italijanskog pića sličnog rakiji. 

Kaže da je jela sirova jaja, a to je počela raditi kada joj je konstatovana anemija nakon Prvog svjetskog rata. 

"Jedem tri jaja dnevno, pijem grappu koju pripremam sama: U teglu stavim sedam listova kadulje, te nešto grožđa. Onda to pijem sa kašikom". 

Dugovječnost, kako navodi, duguje i genima, jer je njena porodica imala dosta stogodišnjaka/kinja, od kojih se izdvajaju njene dvije sestre koje su doživile stotinu godina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak