Diego, faca među kornjačama, toliko se pario da je spasio cijelu vrstu od izumiranja

Radiosarajevo.ba
Diego, faca među kornjačama, toliko se pario da je spasio cijelu vrstu od izumiranja

Đulijano Pike, otrov za klinke, ženskih srca on je gospodar...

Tako bi se nekako mogao opisati Diego, glavna faca među kornjačama s Galapagosa, čija je nezajažljiva želja za parenjem spasila cijelu jednu vrstu od izumiranja!

Diegov bezgranični libido i formalno je glavni razlog za preživljavanje gigantskih kornjača na Espanoli, dijelu galapagoških otoka, koje su u divljinu pustili naučnici iz zoološkog vrta u San Dijegu gdje se provodi program "umnožavanja".

Kada je Diego u zoološkom vrtu počeo svoju kampanju promiskuiteta, na otoku su bila samo dva mužjaka i 12 ženki. No, Diego u bukvalnom smislu "nije stao", pa populacija sada broji više od dvije hiljade kornjača :)

Vjeruje se da su njih 40 posto direktni Dijegovi potomci. 

"Nevjerovatan je njegov doprinos očuvanju vrste", izjavio je Jorge Carrion, šef parka na Galapagosu, koji je javnosti otkrio i predivnu vijest.

Nakon što je u zoološkom vrtu "odradio" svoj posao, Diego se sad konačno vraća kući, na Espanolu.

Ukupno 15 kornjača učestvovalo je u programu razmnožavanja, no druge po tom pitanju, faci Dijegu nisu bile ni do ruba oklopa :)

Galapagoški otoci jedna su od najslavnijih svjetskih destinacija za posmatranje divljih životinja, a posjetio ih je i Charles Darwin kada je razvijao teoriju evolucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak