Crna lista: Koja jela je bolje ne naručivati u restoranima na moru
Došlo nam je ljeto, a s njim i turisti i godišnji odmori.
Ovih dana mnogi su se uputili na Jadran, a ugostitelji tamo zasigurno imaju pune ruke posla. Ipak, ako planirate sjesti u neki od restorana na moru, trebali biste pripaziti koju hranu ćete naručiti.
Kult Plave Kamenice, kako piše Index, sastavio je popis jela koja biste trebali izbjegavati, a evo i koja su to.
Riblje plate
Kako tvrdi spomenuti portal, "restorani koji prodaju riblje plate ustvari skupljaju ostatke morske hrane nepoznatog porijekla po zamrzivačima, frigaju ih ili grilaju s groznim uljem, nabildaju češnjakom i onda prodaju sirotim turistima za 20 do 50 eura".
Mesne plate
Ako naručite mesnu platu, mogli biste dobiti komade žilavog mesa ili mesa nepoznatog sastava i porijekla.
Spaghetti bolognese, spaghetti carbonara
Iako ova jela mogu biti veoma ukusna, možda ćete u nekim restoranima ostati razočarani (ne)okusom. Vodenasti umaci ili nedovoljno dobro skuhana tjestenina mogli bi vam brzo ugasiti apetit.
Većina jela s tartufima
"Većina jela s tartufima koja se prodaju na našim rivama sadrže tartufatu ili ulje od tartufa i nikad nisu vidjela tartufe", tvrdi spomenuti portal.
Burgeri
Restoranski burgeri često se baziraju na pljeskavicama industrijskog porijekla, koje i nemaju baš okus po mesu, pa je možda bolja ideja naručiti burgere na drugim mjestima.
Bečki odrezak
Bečki odrezak na moru često se prži u fritezama s ugrijanim uljem, a rijetko se pravi od teletine pa možda ono što dobijete na tanjuru i neće biti ono čemu ste se nadali.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.