Broj oboljelih od sezonske gripe nikad niži

Hina
Broj oboljelih od sezonske gripe nikad niži

Zbog globalnih pravila fizičkog distanciranja uvedenih zbog koronavirusa, stope oboljelih od gripe rekordno su niske, pokazuju rani podaci, signalizirajući da mjere imaju neviđen utjecaj na druge zarazne bolesti.

U Kini, gdje su započele najranije mjere karantene, nova izvješća o zarazama uključujući zaušnjake, ospice i spolno prenosive bolesti govore o značajnom padu, pri čemu je broj zaraženih gripom doživio najoštriji pad.

Broj zaraza, koje od početka karantene na mjesečnoj bazi prijavljuje ministarstvo zdravstva, palo je za 90 posto, s prosječno oko 290 hiljada slučajeva mjesečno na 23 hiljade.

Kanadski sistem za nadzor gripe također je prijavio "izuzetno niske nivoe" gripe, kao i druge države koje na sedmičnoj bazi prijavljuju podatke, uključujući Britaniju i Australiju.

U svome posljednjem sedmičnom izvještaju, južnokorejski portal za zarazne bolesti prijavio je smanjenje od 83 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Imamo najnižu stopu ikad drugih viralnih zaraza za ovo doba godine", rekao je Ben Marais, stručnjak za zarazne bolesti sa sveučilišta u Sydneyju i liječnik na dječjem odjelu bolnice Westmead.

"Obično imamo odjele pune djece s poteškoćama u disanju u ovo vrijeme godine, tokom zime... no ove godine odjeli su uglavnom prazni", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da globalno ima tri do pet miliona teško oboljelih i do 500 hiljada umrlih od sezonske gripe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak