Astronaut došao u kontakt sa čudnom masom u svemiru: Završila mu na odijelu

0
Radiosarajevo.ba
Astronaut došao u kontakt sa čudnom masom u svemiru: Završila mu na odijelu

Svemirske misije nisu za one slabih živaca, a to je nedavno potvrdio ruski kozmonaut Oleg Kononenko tokom napete svemirske šetnje izvan Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Dana 25. oktobra 2023. godine, dok je bio na zadatku izvan sigurnosti ISS-a, Kononenko je doživio neuobičajenu situaciju koja ga je prisilila da se brzo vrati unutar stanice.

Iako su svemirske šetnje uobičajeni dio posla za astronaute, ova je bila daleko od rutinske. Kononenko, prvi čovjek koji je proveo 1.000 dana u orbiti, i njegov kolega Nikolai Chub, koji je tada bio na svojoj prvoj svemirskoj šetnji, suočili su se s curenjem vanjskog radijatora.

Veliki britanski medij o Sarajevu: Grad koji ima dušu

Ovo je bila šesta svemirska šetnja za Kononenka, a problem je otkriven na radijatoru pričvršćenom na Nauka modul, dijelu ISS-a gdje se obavljaju eksperimenti.

Premda je glavni radijator stanice ostao funkcionalan, ruska svemirska agencija Roscosmos odlučila je da je nužno istražiti problem s rezervnim radijatorom. Kononenko i Chub poslani su izvan stanice kako bi pregledali situaciju.

Međutim, što su se više približavali radijatoru, postajalo je očito da je problem složeniji nego što su u početku mislili.

Došao u kontakt s 'masom'

Prilikom pregleda, Kononenko je primijetio nekoliko rupa na panelu radijatora. "Rubovi rupa su vrlo ravni, kao da su probušeni," izvijestio je Moskovsku misiju kontrole. "Ima ih mnogo, i raspoređene su kaotično." Unatoč tome, Kononenko nije odmah primijetio tragove rashladne tekućine.

Međutim, situacija je postala ozbiljna kada je primijetio kako se blizu ventila pojavljuje rastuća 'masa' tekućine. Pokušao je upiti tekućinu peškirom, ali se suočio s mnogo većom količinom nego što je očekivao. Ta 'masa' bila je ostatak rashladnog sredstva koje je došlo u kontakt s Kononenkovom sigurnosnom užadi, koja ga je držala povezanim s ISS-om.

Nakon što je situacija postala jasna, Kononenko je odmah dobio naredbu da napusti područje i vrati se u stanicu. Iako je uvjeravao svoje nadređene da tekućina nije dospjela na njegovo svemirsko odijelo, poduzete su mjere predostrožnosti.

Kozmonauti su, srećom, bili dobro pripremljeni za ovakve incidente, pa su koristili maramice i krpe kako bi očistili svoju opremu i alate, osiguravajući da nikakva kontaminacija ne bude unesena u ISS.

Uspio se očistiti

Na kraju, Kononenko je morao 'zapakirati' svoju kontaminiranu užad i ostaviti je izvan stanice. Nakon svemirske šetnje koja je trajala sedam sati i 41 minutu, kozmonauti su se sigurno vratili u ISS.

Roscosmos je kasnije na svom Telegram kanalu objavio da primarni rashladni sistem laboratorija nije bio pogođen i da "posada i stanica nisu u opasnosti." Ekspedicija 70, čiji je cilj bio istraživanje zdravlja srca, tretmani raka i svemirske proizvodne tehnike, uspješno je završena, a posada se sigurno vratila na Zemlju 5. aprila 2024. godine, nakon 191 dana u svemiru, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak