Zaštitite svoju privatnost: Kako onemogućiti Googleu da snima sve što vi govorite?

0
Radiosarajevo.ba
Zaštitite svoju privatnost: Kako onemogućiti Googleu da snima sve što vi govorite?

Google, čije usluge koriste milijarde ljudi širom svijeta, ima funkciju koja mu omogućuje tiho snimanje glasova korisnika, pohranjujući te snimke za razne svrhe.

Ovi audiozapisi uključuju verbalne interakcije s Pretraživanjem, Asistentom i Kartama, a služe za unapređenje tehnologija prepoznavanja zvuka.

Nedavno je jedan tehnički stručnjak otkrio "cheat code" koji može spriječiti Google u bilježenju aktivnosti na pametnim telefonima korisnika. Kako bi zaštitili svoju privatnost, korisnici trebaju prilagoditi postavke svog Google računa u sekciji "Podaci i privatnost" i onemogućiti pristup mikrofonu i kameri ovoj kompaniji.

Vladimir Andrle čestitao Rosh Hashanah: "Anyada bueno, dulse y alegre"

Tehnički poduzetnik Jeffrey Castillo podijelio je korisnicima savjet putem videa na Instagramu, objašnjavajući kako mogu isključiti ovu funkciju. Potrebno je otvoriti aplikaciju Google i kliknuti na "Manage your Google account" (Upravljaj svojim Google računom). Odaberite potom "Podaci i privatnost" i pomaknite se prema dolje do "Postavke povijesti" i odaberite odjeljak "Aktivnost na webu i u aplikacijama".

Nakon što kliknete na to i pomaknete se prema dolje, trebali biste primijetiti da pored odjeljka "Uključi glasovne i audioaktivnosti" stoji plava kvačica. Kako biste zaustavili Googleovo "slušanje", potrebno je poništiti tu oznaku, odnosno maknuti kvačicu. 

"Kada je ova postavka glasovne i audioaktivnosti isključena, audiosnimke glasovnih interakcija s Google pretraživanjem, Asistentom i Kartama neće se spremati na vaš Google račun na Googleovim poslužiteljima, čak i ako ste prijavljeni", objasnio je ranije Google.

"Ako isključite ovu postavku glasovne i audioaktivnosti, prethodno spremljeni audiozapis se ne briše. Svoje audiosnimke možete izbrisati u bilo kojem trenutku", piše Daily mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak