Za 3 mjeseca Facebook uklonio više od 11 miliona objava zbog zlostavljanja djece

Radiosarajevo.ba
Za 3 mjeseca Facebook uklonio više od 11 miliona objava zbog zlostavljanja djece

Iz kompanije Facebook objavili su najnovije brojke kojima su pokazali koliko napora ulažu da uklone štetni sadržaj sa ove društvene mreže.

U brojkama je otkriveno kako su za tri mjeseca uklonjena 11,6 miliona postova koji su se odnosili na zlostavljanje, seksualno iskorištavanje djece, kao i golotinju.

Uklanjanje ovih sadržaja sprovedeno je u periodu između jula i septembra ove godine.

Također, Facebook je prvi put objavio i brojke koje se tiču društvene mreže Instagram, gdje je navedeno da su uklonjeni podaci koji se povezuju sa samoubistvima i samopovređivanjem. 

Potez kompanije pokrenut je i zbog brojnih negodovanja javnosti nakon smrti 14-godišnje Molly Russel koja se ubila 2017. godine, nakon čega je njen otac na njenom Instagramu pronašao materijal o samoubistvu.

"Uklanjamo sadržaj koji prikazuje ili potiče na samoubistvo ili samopovredu, uključujući određene grafičke slike i prikaze u stvarnom vremenu za koje stručnjaci kažu da bi mogli navesti druge na loše ponašanje prema sebi", napisao je u svom blogu potpredsjednik Facebooka Guy Rosen.

U izvještaju se navodi kako se 11,6 miliona objava odnosilo na dječiju golotinju i seksualno uznemiravanje, od čega je 754.000 postova uklonjeno sa Instagrama.

Također, Facebook je uklonio i 4,4 miliona objava povezanih s drogom, od čega 1,5 miliona sadržaja sa Instagrama. Uklonjeno je i 2,3 miliona objava povezanih s prodajom vatrenog oružja, od čega 58.600 ovakvih objava sa Instagrama.

Istovremeno, iz Facebooka su naveli kako su uklonili više od 99 posto sadržaja povezanih s terorističkim organizacijama - Al Kaidom i ISIL-om, te kako je više od 130.000 terorističko-propagandnih objava uklonjeno sa Instagrama.

Uprkos velikim naporima za uklanjanjem uznemirujućih i štetnih postova, buduće aktivnosti Facebooka za suzbijanjem štetnog sadržaja mogle bi biti ometane kroz strateški zaokret kojim osnivač kompanije Mark Zuckerberg želi pretvoriti Facebook u platformu brižniju prema privatnom životu korisnika, usmjerenu na povjerljivost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak