Veličanstven prizor: Kometa obasjala nebo iznad BiH

5
Radiosarajevo.ba
Veličanstven prizor: Kometa obasjala nebo iznad BiH

Čapljina je 15. oktobra svjedočila fascinantnoj astronomskoj pojavi - kometi Tsuchinshan-ATLAS (A3), koja je posljednji put zabilježena u zemljinoj orbiti prije 80.000 godina.

Na Facebook objavi stranice Hercegovina Meteo, vidljiv je rep komete koji je obasjao hercegovački grad. 

"Kometa Tsuchinshan - ATLAS (A3) posljednji put zabilježena u zemljinoj orbiti prije 80 000 godina.

Novi opasni virus koji prenose krpelji: Saznajte koji su simptomi i kako se širi

Jasno je vidljiv i rep komete, koji je obično uzrokovan sunčevim zračenjem koje "gura" čestice s komete, te se proteže u suprotnom pravcu od Sunca. Rep komete Tsuchinshan-ATLAS (A3), kao i većina repova kometa, sastoji se od dvije glavne komponente: jonskog repa i repastog praha.

Kometin rep je zapravo rezultat složenih fizikalnih procesa koji uključuju interakciju čestica iz jezgre komete i sunčevog zračenja, stvarajući spektakularan prizor vidljiv sa Zemlje."

Kometu su prvi put 9. januara 2023. godine otkrili astronomi iz opservatorije Tsuschinshan iz kineskog grada Nanjinga. U međuvremenu, njeno kretanje potvrdio je i sistem ATLAS na Havajima, a njena budućnost je takva da se neće približiti planetama Sunčevog sistema, te bi sa manjim gravitacionim uticajem mogla biti izbačena iz istog. 

Građani i građanke Bosne i Hercegovine su mogle uživati u neponovljivom pogledu na kometu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak