Turska onemogućila pristup Instagramu

4
Radiosarajevo.ba
Turska onemogućila pristup Instagramu

Turska je u petak, 2. augusta, blokirala pristup društvenoj mreži Instagram, priopćila je turska regulatorna agencija za informatičke tehnologije, bez navođenja razloga ili trajanja zabrane.

Ova odluka također je onemogućila pristup mobilnoj aplikaciji platforme.

Zabrana dolazi nakon što je turski zvaničnik Fahrettin Altun u srijedu kritizirao Instagram zbog, kako je naveo, odluke da blokira postove sa saučešćem povodom ubistva Ismaila Haniyeha, ključnog člana palestinske militantne grupe Hamas.

Danas bi bio 95. rođendan Muhamedu Filipoviću: U posljednjem intervjuu je govorio kako sačuvati BiH

"To je cenzura, čista i jednostavna," rekao je Altun, direktor za komunikacije turskog predsjedništva, na društvenoj mreži X, dodajući da Instagram nije naveo nikakve prekršaje politike za svoju odluku.

Meta Platforms Inc, vlasnik Instagrama, nije komentarisao ni zabranu ni Altunove komentare. Turska Agencija za informatičke tehnologije i komunikaciju (BTK) objavila je odluku o zabrani 2. augusta na svojoj web stranici, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak