Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?

2
Radiosarajevo.ba
Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Brzina kojom su američke savezne vlasti otključale pametni telefon atentatora dobro pokazuje koliko su forenzički alati za mobilne uređaje napredovali posljednjih godina.

Američka agencija Federal Bureau of Investigation (FBI) upotrijebila je neobjavljeni alat izraelske forenzičke kompanije Cellebrite za otključavanje pametnog telefona mladića koji je pokušao ubiti Donalda Trumpa.

Uspjeli su u tome za manje od sat vremena.

Netanyahu dobio gromoglasan aplauz i ovacije, ali njegov govor nije mogao proći bez incidenta

Netanyahu dobio gromoglasan aplauz i ovacije, ali njegov govor nije mogao proći bez incidenta

Istražitelji su prvo pokušali otvoriti telefon Thomasa Matthewa Crooksa alatom Cellebrite, ali nisu uspjeli u tome. Uređaj je potom poslan u laboratorij FBI-a u Quanticu u američkoj saveznoj državi Virginiji te su agenti pozvali savezni tim Cellebritea.

Iz te kompanije poslali su FBI-u alat koji je još u razvoju, a koji je mogao otključati Crooksov telefon za 40 minuta. Ta brzina dobro pokazuje koliko su forenzički alati za mobilne uređaje napredovali posljednjih godina. Ali i to što istražitelji nisu mogli provaliti u telefon pomoću uređaja koji se trenutno nalaze na tržištu pokazuje koliko ih brzo razvoj operativnih sustava može učiniti zastarjelima.

Crooks je imao noviji Samsungov uređaj s operativnim sustavom Android. U medijima su se pojavili interni dokumenti Cellebritea, prema kojima alati te kompanije trenutno dostupni na tržištu nisu uspjeli otključati mnoge telefone s izdanjem operativnog sustava iOS 17.4 ili novijim, kao i Googleove telefone Pixel 6, 7 i 8, a koji su bili isključeni.

FBI je zastupnicima američkog Kongresa rekao da je Crooks pretraživao web u potrazi za datumima javnih Trumpovih nastupa, kao i datume Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Chicagu. Također je navodno tražio istaknute osobe, uključujući direktora FBI-a Christophera Wraya i državnog odvjetnika Merricka Garlanda, piše Verge, javlja Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije