Korisnici Androida bi uskoro mogli dobiti jednu od najboljih sigurnosnih funkcija iPhonea

0
Radiosarajevo.ba
Korisnici Androida bi uskoro mogli dobiti jednu od najboljih sigurnosnih funkcija iPhonea
Foto: Pexels / Pametni telefon / Ilustracija

Jedna stvar je sigurna: zaglaviti u divljini bez signala za telefon nikako nije zabavno. Apple-ovi iPhone-i već neko vrijeme mogu da se povežu sa satelitima za hitne SOS pozive u slučaju da se nađete u nevolji i bez signala, a sada izgleda da bi Android uređaji mogli uskoro da dobiju sličnu funkcionalnost.

Prema kodu koji je vidio Android Authority, Google razmatra uvođenje hitne satelitske komunikacije u buduću verziju Android-a. Ova funkcionalnost, označena kao Pixel Satellite SOS u kodu pronađenom u Android 15 beta 4 verziji, mogla bi pomoći korisnicima Android-a koji se nađu u nevolji kada konvencionalni hitni pozivi nisu mogući.

Ova funkcionalnost vam možda zvuči poznato, a u stvari smo o tome već neko vrijeme znali. Međutim, ovo je očigledno prvi put da se ime Pixel Satellite SOS pojavilo – a istraživanje Android Authority-a takođe sugeriše da bi Google mogao nuditi ovu funkcionalnost besplatno na period od dvije godine.

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

Zanimljivo je da bi taj dvogodišnji period mogao da se promijeni. Tačan kod koji je otkrio Android Authority navodi: "Satellite SOS je uključen bez naknade za (dvije) godine." Kako je 'dvije' u zagradama, broj bi mogao biti samo privremena oznaka koja bi kasnije mogla biti promijenjena. Međutim, s obzirom na to da Apple nudi svoju funkcionalnost Emergency SOS via Satellite na dvije godine za sve korisnike iPhone 14 ili iPhone 15 uređaja, usklađivanje sa tim periodom omogućilo bi Google-u da se takmiči sa svojim najvećim mobilnim rivalom.

Kada biste mogli da dobijete ovu navodnu funkcionalnost? Pa, Google Pixel 9 će biti lansiran 13. augusta i očekuje se da će doći sa Android 15 odmah iz kutije, tako da taj uređaj izgleda kao vjerovatan kandidat.

Pored toga, kod sadrži sljedeći tekst: "Vaš Pixel je ažuriran da podrži satelitsku komunikaciju." To sugeriše da bi stariji Pixel uređaji mogli dobiti ovu funkcionalnost, iako satelitske komunikacije zahtijevaju specifičan hardver, što Android Authority ne vjeruje da je prisutno u starijim Pixel-ima.Kako javlja Techradar, umjesto toga, 'ažuriran' bi se mogao odnositi na nadolazeći Pixel Feature Drop koji bi mogao donijeti satelitsku komunikaciju na Pixel 9 u budućnosti.

Naravno, sve ovo pretpostavlja da Google zaista odluči da pokrene ovu funkcionalnost. Kako je trenutno viđena samo u beta kodu, postoji mogućnost da se ne pojavi u konačnoj verziji Android-a. Ipak, s obzirom na uspješne priče koje su proizašle iz Apple-ove funkcionalnosti Emergency SOS via Satellite, ima smisla da Google želi ponuditi nešto slično korisnicima Android-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije