SAD ponovo tužio TikTok: 'Koriste privatne podatke male djece'

0
Radiosarajevo.ba
SAD ponovo tužio TikTok: 'Koriste privatne podatke male djece'

Američka vlada podnijela je novu tužbu protiv TikToka za nezakonito prikupljanje podataka o djeci, ali i zbog toga što su propustili reagirati nakon što su roditelji pokušali izbrisati račune svoje djece.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da se praksa kompanije svodi na "masovno zadiranje u privatnost djece" i time djeluju suprotno zakonima koji od internetskih kompanija zahtijevaju dobivanje pristanak roditelja za prikupljanje informacija za osobe mlađe od 13 godina, piše BBC.

Protiv kompanije ByteDance, koja stoji iza TikToka, i 2019. je pokrenut sličan slučaj, a u septembru prošle godine irski regulatori su ih kaznili s 345 miliona eura, također zbog kršenja privatnosti djece.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo važno saopćenje: Ne putujte u Liban

TikTok je osporio tvrdnje i rekao da je "ponosan" na svoje napore da zaštiti djecu te da će nastaviti poboljšavati društvenu mrežu. Rekli su da su proaktivno uklonili maloljetne korisnike i da su dobrovoljno postavili zaštitu, kao što su zadana ograničenja vremena pred ekranom i dodatni zaštitnici privatnosti za maloljetnike.

"Ne slažemo se s ovim optužbama, od kojih se mnoge odnose na događaje iz prošlosti i postupke koji su činjenično netačni ili su bili razmotreni", rekao je glasnogovornik.

SAD podiže tužbu protiv TikToka

SAD optužuje TikTok za implementaciju "manjkavih" načina provjere računa koje su kreirala djeca i ometanje roditelja kada ih pokušavaju izbrisati. Naime, pregledom 1700 zahtjeva roditelja za otkazivanje računa koji su podneseni između 2019. i 2020. utvrđeno je da je 30 posto njih u novembru 2021. i dalje bilo aktivno.

Dužnosnici su zatražili od suda da TikTok kazni za ovaj prekršaj, piše Jutarnji.

"To je neophodno kako bi se spriječilo optuženike da prikupljaju i koriste privatne podatke male djece bez pristanka ili kontrole roditelja", istaknuo je glavni zamjenik pomoćnika državnog advokata Brian Boynton.

TikTok je među najpopularnijim platformama društvenih medija na svijetu, ima više od milijardu korisnika širom svijeta. Istraživanja Pew Researcha pokazala su da više od 60 posto američkih tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina koristi platformu, a više od polovice njih baš svaki dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak