SAD podiže tužbu protiv TikToka

1
Hina
SAD podiže tužbu protiv TikToka
Foto: TikTok / TikTok

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država planira fokusirati nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava na privatnost djece.

Savezna trgovinska komisija SAD (FTC) istražila je potencijalna kršenja tog prava od TikToka i njegove matične kompanije ByteDance i proslijedila slučaj ministarstvu pravosuđa.

"Istraga je otkrila razloge za vjerovanje da optuženici krše ili se spremaju prekršiti zakon i da je postupak u javnom interesu", objavio je FTC.

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Reuters je 2020. godine prvi otkrio da FTC i ministarstvo pravosuđa SAD istražuju optužbe da popularna aplikacija nije ispunila dogovor iz 2019., čiji je cilj bio zaštita privatnosti djece.

TikTok je rekao da se nikako ne slaže s navodima FTC-a i da je razočaran što je agencija odlučila pokrenuti tužbu.

Rusija se aktivirala na TikTok-u pred predsjedničke izbore u SAD-u

Rusija se aktivirala na TikTok-u pred predsjedničke izbore u SAD-u

Istraga je odvojena od tekuće brige u Kongresu SAD da kineska vlada može nepropisno pristupiti podacima 170 miliona korisnika TikToka u SAD, što platforma negira.

TikTok osporava zakon donesen u aprilu, koji zahtijeva od njegove kineske matične firme ByteDance da se oslobodi TikTokove imovine u SAD do 19. januara ili će se suočiti sa zabranom.

ByteDance je saopćio da bi bez sudske intervencije zabrana bila neizbježna i da oduzimanje "nije moguće tehnološki, komercijalno ili pravno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije