Posljedice ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću: Meti krajem prošle godine pali prihodi

0
Hina
Posljedice ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću: Meti krajem prošle godine pali prihodi

Facebookova krovna kompanija Meta objavila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.

Prihod je u razdoblju od oktobra do decembra pao četiri posto, na 32,17 milijardi dolara.

U cijeloj prošloj godini iznosio je 116,61 milijardu dolara i bio je manji za jedan posto nego u 2021. Neto dobit bila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju upola manja nego u istom razdoblju godine ranije i iznosila je 4,65 milijardi dolara U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pala je 41 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., na 23.2 milijarde dolara.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Nova opcija na aplikaciji WhatsApp oduševila korisnike

Meta je tokom 2022. bilježila pad prihoda od oglašavanja i odlučila je otpustiti oko 11 hiljada radnika, što joj je donijelo trošak restrukturiranja od 4,2 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju. Broj korisnika Metinih aplikacija ponovo je porastao, za 16 miliona u razdoblju od oktobra do decembra, na dvije milijarde dnevno aktivnih korisnika dnevno.

"Naša zajednica nastavlja rasti i zadovoljan sam snažnom aktivnošću u našim aplikacijama", rekao je osnivač i glavni izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg.

Razvoj virtualnih svjetova u sklopu projekta Metaverse guta sve više novca i Metini troškovi istraživanja i razvoja porasli su u četvrtom tromjesečju 40 posto, na 9,8 milijardi dolara. U cijeloj prošloj godini uvećani su 43,5 posto, na 35,3 milijarde dolara.

Reality Labs zaključio je četvrto tromjesečje s operativnim gubitkom od oko 4.3 milijarde dolara, uključujući i troškove restrukturiranja, rekla je glavna financijska direktorica Susan Li. U cijeloj 2022. Reality Labs poslovao je s operativnim gubitkom od 13.7 milijardi dolara, uz prihod od 2.16 milijardi dolara, pokazuje izvješće. Li je potvrdila prognoze da bi gubici u tom dijelu poslovanja trebali porasti u ovoj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak