Facebook uvodi velike promjene: Ovi detalji o vama ubrzo će nestati s profila

1
Radiosarajevo.ba
Facebook uvodi velike promjene: Ovi detalji o vama ubrzo će nestati s profila
Foto: Facebook / Facebook izgled

Facebook je obavijestio korisnike da će od narednog mjeseca ukloniti četiri polja sa informacijama sa profila.

Ta polja obuhvataju vjerske stavove, političke stavove, adrese i polje "zainteresovani za", koje ukazuje na seksualnu orijentaciju korisnika.

Promjena će stupiti na snagu 1. decembra. Portparol kompanije rekao je da je razlog promjene da se društvena mreža učini lakšom za korištenje.

Stiglo upozorenje iz Facebooka: Važno je da čim prije aktivirate ove tri postavke

Stiglo upozorenje iz Facebooka: Važno je da čim prije aktivirate ove tri postavke

"Kao dio naših napora da učinimo Facebook lakšim za navigaciju i korištenje, uklanjamo nekoliko polja profila: zainteresovani za, religijski stavovi, politički stavovi i adresa. Šaljemo obavijest ljudima koji su popunili ova polja, obavještavajući ih da će biti uklonjena", navedeno je u saopćenju kompanije.

Obavijest ukazuje da će ostale informacije korisnika ostati na njihovim profilima zajedno sa ostatkom njihovih kontakta i osnovnih informacija.

Odluka Facebook-a da se riješi ovih specifičnih polja profila dio je napora da unaprijedi svoju platformu, koja se trenutno sastoji od nekoliko funkcija koje su donekle zastarjele.

Vrijedi napomenuti da su polja informacija koja je Facebook odlučio da ukloni - ona koja druge velike društvene mreže ne nude. Platforme kao što su Instagram i Tik-tok imaju obrazac jednostavnih biografija koje omogućavaju korisnicima da podijele podatke o sebi ne ulazeći u konkretne detalje, kao što su politički ili vjerski stavovi, prenosi Blic.

Ranije su ljudi možda bili zainteresovani da svoje profile popune dodatnim informacijama, ali pošto su pravila kršenja privatnosti sve jasnija i definisanija - korisnici možda više neće željeti da dijele dodatne detalje o sebi na mreži.

"Meta" je inače prošle sedmice otpustila 11.000 radnika, što je oko 13 posto njene radne snage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije