Pomračenje Mjeseca u septembru 2024: Evo odakle ga možete posmatrati, a donosi ogromne promjene

0
Radiosarajevo.ba
Pomračenje Mjeseca u septembru 2024: Evo odakle ga možete posmatrati, a donosi ogromne promjene

Djelomično pomračenje Mjeseca će se desiti 18. septembra, kada će dio Mjesečeve površine biti prekriven Zemljinom sjenkom. 

Mjesec koji će biti djelomično pomračen će biti žetveni mjesec za 2024. godinu, odnosno poznatiji kao puni mjesec. Pun mjesec izlazi samo noću. A potpuno pomračenje Mjeseca je vidljivo sa svih dijelova Zemlje koji doživljavaju noć dok se pomračenje odvija. Ali neki će vidjeti pomračenje jasnije ili temeljitije od drugih, ovisno o lokaciji. Na primjer, neki će ga vidjeti pri izlasku ili zalasku Mjeseca, kada je mjesec nisko na nebu.

Djelimično pomračenje Mjeseca od 17. do 18. septembra 2024. dešava se kada je Mjesec u sazvježđu Riba.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Zabilježene gužve u ovom dijelu grada

Ovo pojava se dešava pred jesenju ravnodnevnicu na sjevernoj hemisferi koja nastupa 22. septembra.  Najbolje vreme da vidite pomračenje Mjeseca bit će 18. septembar, od 03:00 sati ujutro do 05:00 sati ujutro po lokalnom vremenu, u vremenskoj zoni CET.

Za razliku od svog solarnog dvojnika, pomračenje Mjeseca se može vidjeti sa bilo kojeg mjesta na Zemlji gdje je Mjesec iznad horizonta. Za ovaj konkretan slučaj, stanovnici i stanovnice Velike Britanije imat će nevjerovatnu priliku za posmatranje ovog prizora. 

Koridor pomračenja je pred nama i donosi ogromne promjene: Na ova četiri znaka će najviše uticati

Zemljina sjenka u svemiru ima dvije komponente: slabu, spoljašnju polusjenku i tamnu, unutrašnju sjenku. Da se nalazite u svemirskom brodu unutar polusjenke na udaljenosti od Mjeseca, vidjeli bi ste djelomično pomračenje Sunca.

Kako je Zemlja nešto manje od četiri puta veća od Mjeseca, njena prividna veličina s Mjesečeve pozicije je otprilike četiri puta veća od Sunčeve, zapamtite da sa Zemlje, Sunce i Mjesec imaju otprilike slične prividne prečnike.

Kao posljedica toga, Zemljina umbralna sjena na udaljenosti od Mjeseca je također oko četiri puta veća od Mjeseca, ovisno o tome gdje se oba nalaze u svojim orbitama.

"Šta se ovo događa?!": Fenomen koji prkosi vremenskim prognozama zbunio naučnike

Dana 18. septembra, sjena kišobrana se pojavljuje prečnika otprilike 1,7°, a prividni prečnik Mjeseca oko 0,5°. Penumbralna senka se u ovom trenutku pojavljuje u prečniku od 2,6°.

Veći stepen sjenčenja postaje primjetan tek kada se Mjesec značajno pomjeri u penumbralnu sjenku i bliže sjenki umbra. Za ovo pomračenje, najtamnije sjenčanje će se pojaviti na sjeveroistočnom dijelu Mjeseca.

Mjesec napušta sjenku umbra oko 04:00 sata po jutarnjem CET vremenu, a i polusjenku oko 05:00 sati po jutarnjem CET vremenu, kada će se događaj privesti kraju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak